Mogućnosti

Održavajte FAP filter da vas ne "opali" po novčaniku

Održavajte FAP filter da vas ne "opali" po novčaniku
Foto: Ilustracija | Održavajte FAP filter da vas ne "opali" po novčaniku
N.N.

DPF filter, odnosno FAP filter na Francuskom, je naprava ugrađena u izduvni sistem dizelskog motora koja sprečava izlazak tvrdih čestica u atmosferu.

Dakle, njegova ulogaje  isključivo ekološka. Dok sve radi s DPF filtrom nema nikakvih problema, ali najvažnije je da pratite uputstva putnog računara i držite ga u dobroj kondiciji.

Za njegovo čišćenje postoje dva načina.

1. Pasivna regeneracija obavlja se tokom duže vožnje autoputem, kad se usljed povećanja temperature izduvnih gasova nakupljene čestice čađi same spale i u obliku pepela izađu kroz isduvnu cijev.

2. Aktivna regeneracija je proces u kojem ECU povećava vremena ubrizgavanja kako bi prisilno povećao temperaturu izduvnih gasova. Većina automobila tada uključuje indikator kako bi vozaču dao do znanja da je potrebno da nastavi s vožnjom sve dok god se proces regeneracije ne završi, a to obično traje 15 minuta.

Vozači koji puno vremena provode na otvorenom putu gotovo da i neće biti zahvaćeni procesom aktivne regeneracije. Ona se odnosi samo na automobile koji se uglavnom koriste u gradskim uslovima vožnje.

Mnogi nakon uključenja indikatora da je proces aktivne regeneracije započeo misle da nešto nije u redu s motorom te uspore vožnju ili isključe motor. Tako iz neznanja prave štetu, jer prekidaju proces čišćenja, a rezultat može da bude prilično skup. Kad začepljenost DPF filtera pređe 95 odsto mora da se zamijeni, a cijena originalnih često iznosi više od 2.000 maraka.

(Autopress.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Novi BMW M8 u akciji
Mogućnosti

Novi BMW M8 u akciji

Najčitanije