Mogućnosti

Papamobil kroz vrijeme (FOTO)

Papamobil kroz vrijeme (FOTO)
Papamobil kroz vrijeme (FOTO)

NJUJORK - Papa Franja boravi u posjeti SAD, gdje na sastanke ide automobilom Fiat 500 L, koji se proizvodi u Kragujevcu, a agencije tumače da je poglavar Rimokatoličke crkve korišćenjem skromnijeg automobila istakao svoju jednostavnost i odbijanje potrošačkog načina života.

Papama je uvijek treblao prevozno sredstvo a njihova vozila su se kroz istoriju mijenjala uporedo sa promenama u tehnologiji i zavisno od političkog trenutka i afiniteta samog pape.

U davna vremena pape su tokom javnih događaja i procesija sjedile na nekoj vrsti prenosivog prestola poznatom kao "sedia gestatoria" koji su nosili lakeji.

Njih su vremenom zamijenili konji a potom i "konjske snage" odnosno automobili koji su takođe imali svojevrsnu evoluciju.

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih u upotrebu je ušao takozvani "papamobil", vozilo pogodono za sve terene sa providnim krovom.

Tokom godina veliki proizvođači automobila poput Kadilaka, Mercedesa i Džipa izradili su desetine vozila specijalno za poglavara rimokatoličke crkve.

Početkom devetnaestog vijeka, 1826. godine za papu Lava XII izrađena je luksuzna pozlaćena drvena kočija postavljena crvenim somotom, a papa Grgur XVI je uklonio sjedište kočijaša i na njega postavio dva anđela sa krilima. Kočijaš je upravljao kočijom sjedeći na konju. Ta kočiju je posljednji put koristio Papa Pije IX, prenosi Njujork tajms.

Njegov nasljednik Papa Pije XI se na proslavi sporazuma Italije i Svete stolice kojim je Vatikan priznat kao nezavisna država povezao iz Vatikana u automobiliu Gram-Pejdž koji su mu poklonila braća osnivači ove automobilske kompanije iz Detroita.

Potom je u junu 1930. godine dobio Citroen Litoriju C6 koju mu je predstavilo oko 200 radnika i dizajnera koji su izradili ovaj italijanski bordo-zlatni automobil. Unutrašnjost je bila napravljena po ugledu na venecijansku dnevnu sobu iz osamaestog vijeka sa baldahinom na kome je bio izvezen veliki golub, dok je sjedište pape bilo u grimiznom brokatu.

Papa Pije XI je dobio i crni Mercedes Benc Nirburg 460 koji je nazvao "čudom moderne tehnologije" tokom probne vožnje u Vatikanu, a vozilo iz 1930 koje je dizajnirao Ferdinad Porše bilo je prvo od desetina poklona kompanije Dajmler-Benc.

Papa Jovan XXIII imao je Mercedes Benc 300 D sa bijelim gumma i tamnim finiturama koj je modifikovan za njega, navodi njujorški dnevnik.

Vjeruje se da je to bilo prvo vozilo u papskoj floti sa pokretnim krovom i uzdignutim sjedištem u vidu trona uz koje su stajale komande za erkondišn i radio.

Papa Jovan Pavle II je koristio Mercedes Benc 300 SEL tokom čitavog mandata. Automobil je imao šest cilindara i motor od 170 konjskih snaga a pokretni krov je dizajniran specijalno za Vatikan.

Ipak kada je Jovan Pavlu II tokom posjete Torinu 1980.godine predstavljen Fijat Kampanjola to je označilo početak bijelih terenskih vozila koja su kasnije nazvana "papamobil". Fijat 1107 Kampanjola je služio kao papamobil godinu dana dok Jovan Pavle nije ubijen na trgu Svetog Petra 13. maja 1981.godine.

Papa Pavle VI se 1965.godine tokom posjete Njujorku vozio u linkoln kontinentalu specijalnog urađenom za njega sa providnim krovom na sklapanje i sjedištem poput trona pozadi koje je moglo da se podigne radi boljeg pogleda.

Dženeral motors je za posjetu pape Pavla II Meksiko sitiju potrošio 600,000 dolara i oko šest nedjelja da proizvede bijeli kadilak iz koga bi se papa obratio masi od oko 100,000 ljudi. Papa je blagoslovio auto ali ga nikad nije koristio iz bezbjednosnih razloga.

Papa Franja dobio je u septembru 2013. godine reno 4 iz 1984.godine od paroha iz Verone koji je kako se tvrdilo planirao da se sam vozi na kratkim putovanjima oko Vatikana.

Na predstojećem putu u SAD, papa Franja će se voziti u modifikovanom džipu vrangler sličnom onom koji je koristio tokom južnoameričke turneje ovog leta, navodi Njujork tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije