Mogućnosti

Poluprazan rezervoar šteti motorima

Poluprazan rezervoar šteti motorima
Poluprazan rezervoar šteti motorima

Jedna od stvari koje bi prilikom vožnje svakako trebalo da izbjegavate jeste vožnja s malo goriva u rezervoaru.

Odnosno, rezervoar goriva nikad ne bi trebalo da bude prazan više od polovine kapaciteta jer tako čuvate zdravlje motora svog vozila, piše "Tportal".

Kada je rezervoar goriva prazan većim dijelom svog volumena, u njemu se kondenzuje voda zbog razlike u temperaturama.

Ovlašteni sudski vještak za vozila i saobraćaj Goran Husinec navodi da poluprazan rezervoar štetno djeluje i na benzince i na dizelaše.

"Voda u sistemu ubrizgavanja goriva jedan je od najvećih neprijatelja vašeg motora jer izaziva prijevremenu koroziju sistema za ubrizgavanje te probleme u radu motora. Navedeno je najopasnije u prelaznim vremenskim periodima, kada su, kao na primjer sada, noćne temperature ispod nule, a dnevne iznose i preko desetak stepeni Celzijusa. Najveća opasnost su rezervoari velikih automobila koji imaju zapreminu i po 100 litara. To su velike ‘prazne bačve’ pune vodenog kondenzata", kaže Husinec.

On dodaje da je problem još izraženiji kod starijih vozila jer su njihovi rezervoari napravljeni od lima, za razliku od plastičnih, kakve imaju moderni automobili.

"Lim zbog navedenog korodira te se rđa miješa s gorivom. To vrlo često dovodi do kvara Boš pumpe pa nerijetko vozilo stane u saobraćaju baš u trenutku kada se vozi većim brzinama, pri čemu je velik protok goriva kroz sistem ubrizgavanja. Ovu pojavu mehaničari u žargonu zovu 'studentski sindrom' jer studenti zbog neimaštine obično voze svoje automobile na rezervi. Navedeno se događa vrlo često i vozilima koja se sezonski upotrebljavaju, kao što su kamperi i radni strojevi’, izjavio je Husinec.

(Bljesak.info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije