Mogućnosti

Saab se vraća proizvodnji automobila?

Saab se vraća proizvodnji automobila?
Saab se vraća proizvodnji automobila?

Da li će Saab, ali ovaj "leteći“, ponovo pokrenuti proizvodnju četvorotočkaša?

Saab planira povratak u automobilsku industriju... uslovno rečeno. Švedska marka je često reklamirala svoje automobile praveći paralelu sa lovačkim avionima istog naziva. U stvarnosti, ove dvije divizije su razdvojene 1990. godine, kada je automobilski sektor preuzeo General Motors.

Saab Automobile nije uspio da donese novac američkom gigantu, koji je strpljenje izgubio 2010. Najprije je kompanija prodata holandskom Spykeru, da bi nakon toga otišla u bankrot. Ostaci nekada kultne firme danas pripadaju "New Electric Vehisles“ iz Švedske, koji se nadaju da će započeti proizvodnju električnog modela na bazi prastarog 9-3, i to 2017. godine. Turska vlada je takođe otkupila licencu za proizvodnju sopstvene verzije.

U međuvremenu, avio kompanija "Saab Group“ je prosperirala kroz proizvodnju aviona, projektila, radarskih sistema i softvera. Upravo ekspertiza u oblasti radara i softvera bi mogla da pomogne automobilskom sektoru da uspješno posluje, javlja švedski list "SvD Naringsliv“.

Planovi gravitiraju oko novih sistema koje je Saab razvio za novu generaciju Gripen E lovačkih aviona, koja u službu treba da stupi 2019. Riječ je o izuzetno robusnom kompjuterskom operativnom sistemu koji omogućava dodavanje funkcija poput sistema kontrole naoružanja bez da se ulazi u osnovni program. Radi se o istom principu primijenjenom kod iOS i Android platformi za mobilne telefone.

Gripen E takođe posjeduje novi tip radara koji koristi kola napravljena od galijum nitrida, koji može da barata velikim energetskim opterećenjima, što radaru omogućava da "vidi“ dalje u odnosu na konvencionalne sisteme, čak i sa manjim skenerom. Kompatibilan je sa 5G generacijom mobilne mreže telefonije.

Saab smatra da njegovi sistemi mogu biti direktno primijenjeni na autonomna vozila i nada se da će naići na spremno tržište za takvu vrstu tehnologije, jer ostalim proizvođačima su potrebne godine i milijarde evra da bi razvili sopstvene sisteme.

Šef Saaba, Hakan Buske je povodom svega rekao: "U proljeće 2017. osnovaćemo novu kompaniju koja će koristi naše solucije i raditi u okviru automobilske industrije. Već smo započeli razgovore sa različitim kompanijama i na prvom mjestu ciljamo evropsku automobilsku industriju.“

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije