Mogućnosti

Toyotin auto budućnosti proizvodi struju za domaćinstva

Toyotin auto budućnosti proizvodi struju za domaćinstva
Toyotin auto budućnosti proizvodi struju za domaćinstva

Na aktuelnom auto-salonu u Parizu, japanski proizvođač izložio je koncept FCV Plus.

Ovaj automobil snabdijeva se električnom energijom pomoću vodoničnih gorivnih ćelija, a osim za pokretanje automobila, tako dobijena struja se može koristiti i za potrebe domaćinstva vlasnika vozila.

Do sada su automobilske kompanije razvijale električne modele koji su se punili strujom na kućnim utičnicama. Novi koncept vozila budućnosti preokreće taj proces tako da se električna energija kreće i u suprotnom smijeru - automobil proizvodi struju koja će se koristiti u domaćinstvu ili kancelariji.

Proizvođači automobila okrenuti su budućnosti kao nikad prije. Japanske automobilske kompanije, ali i proizvođači iz drugih zemalja prosto se utrkuju ko će predstaviti naprednije tehnološko rješenje i omogućiti nam da zavirimo u novo doba koje dolazi.

Na ovogodišnjem salonu automobila u Parizu svjedoci smo da primat među pogonskim sistemoma polako preuzimaju elektromotori i vodonične gorivne ćelije. Jedan od takvih futurističkih konceptnih automobila je Toyota FCV Plus.

U pitanju je mali gradski automobil koji kao gorivo koristi vodonik. Ovaj hemijski element se pomoću gorivnih ćelija pretvara u električnu energiju, koja se zatim skladišti u baterijama vozila i služi za pokretanje elektromotora.

Međutim, Toyota je predvidjela da se tako dobijena električna energija, osim za pokretanje automobila, može koristiti i za potrebe domaćinstva vlasnika vozila, ali i za napajanje kancelarija i drugih komercijalnih prostora preko parkinga na kome se nalazi veći broj ovakvih automobila.

Ideja je da se vozilo ponaša kao i bilo koja druga stacionarna mini elektrana koja generisanu električnu energiju vraća u elektromrežu.

Za manje potoršače biće dovoljan rezervoar za vodonik koji se nalazi u automobilu, dok je za veće u planu postavljanje stacionarnih rezervoara sa vodonikom u garažama domaćinstava i na javnim i kompanijskim parkiralištima.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije