Moto sport

Baton ostaje u Meklarenu

Baton ostaje u Meklarenu
Baton ostaje u Meklarenu

Šampion Formule 1 iz 2009. godine Dženson Baton (34) ostaće i naredne sezone u Meklarenu i biće timski kolega Fernandu Alonsu, koji stiže iz Ferarija.

Britanski tim potvrdio je vozačku postavu u sjedištu u Vokingu, a vijest o ostanku Batona stiže poslije višenedjeljne neodlučnosti u vezi sa Britancem i Kevinom Magnusenom. Iako se posljednjih dana činilo da će Meklaren prije izabrati mladog Danca, na kraju su se ipak odlučili da u novu eru sa Hondom uđu sa iskusnim vozačima. Baton i Magnusen su na stazi imali gotovo identičan ritam, što pokazuju i kvalifikacije, u kojima je odnos "pobjeda" bio 10:9 u korist Britanca. U trkama, Baton je osvojio 126 bodova i sezonu završio na osmom mjestu u generalnom plasmanu, dok je Magnusen bio tri pozicije iza sa 55 bodova. U Meklarenu su, navodno, planirali da zadrže Magnusena na osnovu podataka koje je tim imao, koji nagovještavaju da je bio brži od Batona i jer ima mladost i talenat na svojoj strani. Ipak, Batonov odličan finiš sezone, njegovo iskustvo i vjerovatno protivljenje ostalih čelnika Ronu Denisu doveli su do toga da se Meklaren odluči za njega. Magnusen će ostati u Meklarenu kao rezervni vozač, pošto je drugih opcija malo.

"Veoma sam uzbuđen što ću voziti 16. sezonu u Formuli 1, a šestu u Meklarenu. Uvjeren sam da Meklaren i Honda mogu da ostvare sjajne rezultate zajedno", rekao je Baton.

Britanski mediji prenose i da je neodlučnost vezana za drugog vozača u potpunu sjenku bacila povratak Alonsa u Meklaren. BBC ističe da je Španac potpisao ugovor vrijedan više od 30 miliona evra, po kojem će biti najplaćeniji vozač u šampionatu. Vjeruje se da je u pitanju dvogodišnji ugovor, uz opciju produžetka saradnje na još jednu sezonu, ali i mogućnost da napusti Meklaren već na kraju sljedeće godine ako bude nezadovoljan. Baton će, sa druge strane, dobiti jednogodišnji ugovor, a plata će mu biti smanjena za polovinu u odnosu na ovu sezonu. Prema pisanju pojedinih medija, Baton je ove godine od Meklarena dobio 15 miliona evra.

Potvrda koji će vozači voziti naredne sezone za Meklaren znači i da je u ovom trenutku jedina nepoznanica ko će braniti boje Katerhema.

Vozačke postave devet timova  

Mercedes: Luis Hamilton i Niko Rozberg.

Red bul: Danijel Rikardo i Danil Kvjat.

Vilijams: Felipe Masa i Valteri Botas.

Ferari: Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen.

Meklaren: Fernando Alonso i Dženson Baton.

Fors Indija: Niko Hilkenberg i Serhio Perez.

Toro roso: Maks Ferstapen i Karlos Sains Junior.

Lotus: Pastor Maldonado i Roman Grožan.

Zauber: Felipe Nasr i Markus Erikson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije