Moto sport

Čim su počeli da gube bježe iz Formule 1

Čim su počeli da gube bježe iz Formule 1
Čim su počeli da gube bježe iz Formule 1

Čelnici "Red Bula" zaprijetili su da će napusti Formulu 1, osim ukoliko "Audi" ne uđe u partnerstvo sa njima ili ne dobiju bolji motor od "Renoa".

Nekada dominantna ekipa "nabržeg cirkusa" saopštila je da će izaći iz sporta kao vlasnik ekipe ako ne budu u mogućnosti da koriste konkurentne motore, što bi značilo da dobiju bolji od "Renoa", čije motore koriste bolidi "Red Bula", ili da započnu saradnju s "Audijem".

"Ako ne budemo imali konkurentan motor u bliskoj budućnosti, onda ili 'Audi' dolazi ili mi odlazimo", rekao je Marko Helmut za BBC.

Ultimatum je stigao dok se tim još uvijek bori sa "Renoovim" agregatima, koji tek treba da pokažu znake poboljšanja performansi od početka sezone.

Svakako da do promjena ne došlo prije 2017. To znači da je pred "Red Bulom" još jedna teška sezona ukoliko "Reno" ne bude u stanju da napravi konkurentniji motor.

"Audi" već ima mnogo iskustva u konstrukciji turbo motora iz trka 24 časa Le Mana. Ipak, za konstrukciju motora potrebnog za Formulu 1 potrebno im je najmanje 20 mjeseci da dizajnira, razvija i testira motor za debi na trci Formule 1. To nije pretjerano dug period ukoliko imamo na umu da je "Mercedes" za svoj prvi hibridni motor za F1 potrošio oko 30 mjeseci na dizajn, testiranje i usavršavanje motora.

"Red Bul" je trenutno na 5. mjestu u Formuli 1 u poretku konstruktora. Ispred njih su "Mercedes", "Ferari", "Vilijams" i "Zauber". Danijel Rikardo je osvojio 11 bodova iz pet trka, dok je Danili Kuvajt osvojio samo dva, prenosi Telegraf.

Da li bi saradnja s "Audijem" mogla da vrati "Red Bul" na vrh, saznaćemo najranije 2017. godine. Ukoliko prije toga ne napuste karavan zbog nedovoljno konkurentnog motora "Renoa", kao što najavljuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije