Moto sport

Čovjek, mašina i pustinja

Čovjek, mašina i pustinja
Čovjek, mašina i pustinja

Jedna od najtežih trka na svijetu Reli Dakar stigla je do pete etape, u kojoj je, nakon skoro pet sati vožnje po čileanskoj pustinji, od Kopijapa do Antofagaste, prvi na cilj kod motociklista stigao Španac Mark Koma, a među automobilistima to je učinio Rus Vladimir Vasiljev.

Koma je specijal dug 458 kilometara, u okviru etape od 697 kilometara, prešao u vremenu od 4.38.16 sata i tako došao do prve etapne pobjede na ovogodišnjem izdanju najtežeg relija na svijetu.

Drugo mjesto zauzeo je Đoen Bareda na hondi, koji je imao više od dva minuta zaostatka, dok je treći bio Pablo Kvintanilja iz Čilea, koji isto kao Koma vozi KTM motocikl.

Koma je trijumfom na petoj etapi smanjio svoj zaostatak u odnosu na Baredu na čelu poretka Dakara na deset i po minuta.

Vasiljev, vozač Minija, brzinac je prešao za 4.19.18, sa 20 sekundi prednosti u odnosu na Jazida Alrajhija iz Saudijske Arabije za upravljačem tojote. Treći je bio vozač hamera Robi Gordon, sa jednim i po minutom slabijim vremenom, a slijedio je vodeći u poretku Naser al Atijah, sa tri minuta zaostatka.

Al Atijahova prednost sada iznosi deset i po minuta u odnosu na vozača Tojote Žinijela de Vilijea, a Alrajhi je treći, sa 20 minuta lošijim vremenom od pobjednika Dakara iz 2011. godine.

Dakar se nastavlja u petak etapom od Antofagaste do Ikuikua, u dužini od 688 kilometara za motocikliste, koji će voziti specijal od 319, i 647 kilometara za automobiliste, od kojih će 255 biti brzinac.

Misteriozna smrt Hernika

Poljski motociklista Mihal Hernik (39) pronađen je mrtav tokom treće etape Relija Dakar.

Njegovo tijelo bilo je oko 300 metara od staze, na 206. kilometru dionice između San Huana i Čilesita, u Argentini, a uzrok smrti i dalje nije poznat. Kako je javljeno, na licu mjesta nije bilo nikakvih znakova pada.

Hernik je ove godine prvi put nastupao na Dakar reliju i bio je na 84. poziciji poslije prve dvije etape.

Od 1979. na ovom reliju život je izgubilo više od 50 takmičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije