Moto sport

F1 zatvorila vrata ženama

F1 zatvorila vrata ženama
F1 zatvorila vrata ženama

Test vozačica Vilijamsa Suzi Volf upozorila je krovnu automobilističku organizaciju (FIA) da promjene kriterijuma za dobijanje superlicence za Formulu 1 idu na štetu sadašnjih test vozača, ali i ženskog pola.

Prošle su tačno 23 godine otkad je posljednja žena učestvovala u kvalifikacijama za jednu trku Formule 1. Ukupno ih je pet pokušavalo ući u trku, dvije uspješno, a Lela Lombardi jedina je uspjela da osvoji bodove. Posljednjih godina mnogo se govorilo o mogućnosti ponovnog takmičenja ljepšeg pola u Formuli 1. Nažalost, toj je ideji težak udarac zadala smrt Marije de Vilote koja je izgubila oko testirajući bolid Marusije, a godinu kasnije preminula, vjerovatno od posljedica tog incidenta.

Još veći, a možda i konačni udarac povratku žena u Formulu 1 zadao je novi kriterijum dodjele superlicenci potrebnih da bi neko imao pravo da vozi trke elitnog automobilističkog takmičenja.

Od 2016. godine, naime, vozači će morati da sakupe barem 40 licencnih bodova po nižim automobilističkim takmičenjima, poput GP2 serije, Formule Renault 3.5, IndyCara i evropske Formule 3. To u prevodu znači da će uglavnom šampioni i vicešampioni ovih takmičenja moći u Formulu 1. Takva odluka nije loša jer će FIA konačno stati ukraj vozačima koji plaćaju svoje mjesto u sportu, kao i pretjerano neiskusnim tinejdžerima.

Ali, za vozačice je to potpuna katastrofa. Naime, nijedna od kandidatkinja o kojima se govorilo posljednjih godina (Suzi Volf, Danika Patrik (na fotografiji), Marija de Vilota...) nisu bile ni blizu titula u bilo kojem prestižnom takmičenju. Bez obzira na svoj marketinški potencijal, najbolje vozačice današnjice, prema novim pravilima, moraće da pobjeđuju izuzetno talentovane nasljednike Luisa Hamiltona, Sebastijana Fetela i Fernanda Alonsa da bi dobile priliku da se bore protiv onih originalnih.

Suzi Volf, koja je prošle godine vozila slobodne treninge za Vilijams u Silverstonu i Hokenhajmu, sada je u teškoj situaciji, baš kao i muški test vozači koji nemaju dovoljno uspjeha u nižim kategorijama.

"To ne može da bude tako. Mora da se uzme u obzir i provedeno vrijeme testirajući F1 bolid jer je to toliko limitirano u posljednje vrijeme. Svaki odvezeni kilometar je vrijedan, ne može se to samo tako zanemariti", žali se Suzi i dodaje: "Ako me situacija sa superlicencom zaustavi, učiniću šta god je potrebno da to promijenim. Peh je da neko ko ima toliko kilometara u F1 bolidu naiđe na ovakvu prepreku. Biće to teško progutati".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije