Moto sport

Hakinen: Šumaheru želim čudo

Hakinen: Šumaheru želim čudo
Hakinen: Šumaheru želim čudo

Uoči Velike nagrade Belgije, koju su u prošlosti obilježile fantastične borbe Mike Hakinena i Mihaela Šumahera, finski vozač prisjetio se velikog rivala i priznao da se još nada čudu.

Mika i Šumi vodili su epske bitke na belgijskoj stazi "Spa" krajem devedesetih godina prošlog vijeka i početkom novog milenijuma, a najžešća je viđena 2000. godine, kada su se tokom trke čak četiri puta mijenjali u vođstvu.

"Uživao sam u svojoj F1 karijeri, a jedna od glavnih stvari bio je moj rivalitet s Mihaelom. Poštujem ga i mislim da je on poštovao mene. Žestoko smo se trkali, ali većinom pošteno. Bio je izuzetno takmičarski nastrojen, kao i svi veliki šampioni. Ne možeš da osvojiš sedam titula mekanom vožnjom i Mihael nikad nije bio takav", napisao je Mika Hakinen na svom Meklarenovom blogu.

Finac se zatim osvrnuo na Šumijeve zdravstvene probleme uzrokovane teškom skijaškom nesrećom prije nešto više od godinu i po dana.

"Ne znam detalje njegovog stanja, ali mi je bilo drago kada sam nedavno vidio video-poruku Sabine Kem koja je rekla da se njegovo stanje polako popravlja. Nadam se i molim da se ti ohrabrujući znakovi nastavljaju", naglasio je svjetski šampion iz 1998. i 1999. godine.

Hakinen kaže da se i dalje nada da će Šumaher ozdraviti.

"Možda Mihael više nikad neće voziti, niti moći da govori i hoda, ali možda i hoće. Čuda se ponekad dešavaju. Iskreno se nadam da će se Mihaelu uskoro dogoditi čudo", zaključio je Hakinen.

Trka za VN Belgije vozi se u nedjelju, a vozač Mercedesa Niko Rozberg smatra da je i dalje sve otvoreno u borbi za titulu:

"Prošle godine u Belgiji sam izgubio prvenstvo. Možda je vrijeme da se kolo sreće okrene. Napunio sam baterije u ove četiri nedjelje i jedva čekam nastavak prvenstva."

Rozberg kaže i to da mu odgovara staza u Spa Frankoršampu.

"To je jedna od onih starih, klasičnih staza. Idete punim gasom sve vrijeme i nema proračuna, ko je najbolji, pobjeđuje. Uvijek su trke u Ardenima spektakularne i ne sumnjam da će biti tako i ove godine", naglasio je njemački vozač.

Šumi najuspješniji

Najuspješniji vozač u istoriji VN Belgije je Mihael Šumaher sa šest pobjeda, dok je od aktivnih vozača najbolji Kimi Raikonen sa tri.

Sebastijan Fetel je dva puta trijumfovao na stazi "Spa", a po jednom Dženson Baton, Felipe Masa i Danijel Rikiardo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije