Moto sport

Nojvil stao, Ožije preuzeo vođstvo

Nojvil stao, Ožije preuzeo vođstvo
Nojvil stao, Ožije preuzeo vođstvo

Brzinski ispit broj 13 bio je katastrofalan za mladog Belgijanca Tijerija Nojvila, uzdanicu fabričkog tima "hjundai“, koji je prije posljednjeg ispita imao veliku prednost od 51. sekunde, u odnosu na drugoplasiranog Sebastijena Ožijea, sa "ford fiestom“.

Nojvil je uoči tog ispita izjavio da je svjestan velike prednosti ali da mora biti pametan. Očigledno da je mladi as bio pod velikim pritiskom shvatajući da je ispred njega prva pobjeda na čuvenom "rulet reliju". Mogao je biti prvi Belgijanac koji je trijumfovao na najomiljenijem i najprestižnijem reliju na svijetu.

Negdje na polovini 25.49 km. dugačkog brzinskog ispita Nojvil i njegov suvozač Nikolas su izletjeli sa zaleđene staze i oštetili zadnji lijevi točak i vješanje. Bio je to pravi horor za odista izvanrednog reli asa koji je do tog trenutka pokazao puno znanja i vještine u ekstremno teškim uslovima.

Nema prosto ni jednog jedinog iz samog vrha koji nije načinio grešku. Punih 40 sekundi je na trećem ispitu izgubio favorit, četvorostruki svjetski prvak Sebastijen Ožije, kada je skliznuo u jarak na ledom prekrivenoj krivini i da nije bilo publike koja ga je izgurala na stazu on bi sada bio gubitnik. Led Relija monte Karlo očigledno ne simpatiše brzu vožnju i surovo kažnjava.

Ožije je u stilu pravog gospodina i vrhunskog profesionalca, kada je na cilju saznao za maler Nojvila , rekao da mu je žao jer je Tijeri vozio odlično.

U reli su se poslije incidenata vratili Kris Mik i Juho Haninen, međutim, opet nisu imali sreće u skoro nikad težim brzinskim ispitima čuvenog relija, u francuskim Alpima. Prezadovoljan je svojim učinkom Norvežanin Andreas Mikelsen.

On tako vješto ali i brzo prolazi sve ispite i njegova "škoda“ ima neočekivano veliku prednost nad timskim rivalom, Čehom Kopeckim, sada preko 3 minuta.

Sada se sve izmijenilo, Sebastijen Ožije je na čelu, poslije 13 ispita ima prednost nad drugoplasiranim timskim rivalom Ot Tanakom 47.1 sekundu. Znajući kvalitete Ožijea i njegovu uobičajenu koncentraciju, teško je povjerovati da će velika zvijezda propustiti poklon koji mu je pružio Tijeri Nojvil. Preostaju još samo četiri ispita, dva po 5.5 km. i dva po 21.36 km. Čini se da će Sebastijen Ožije ostvariti prvi trijumf sa novom "ford fiestom WRC“ i svoju novu pobjedu na "Rulet reliju".

Generalni poredak poslije 13 brzinskih ispita :

1. OŽIE – „ford fiesta“
2. TANAK – „ford fiesta“ + 47.1 sekund
3. LATVALA – „tojota jaris“ + 2.20.6
4. BRIN – „sitroen“ + 3.47.3
5. SORDO – „hjundai“ + 4.03.2
6. EVANS – „ford fiesta“ + 7.27.2
7. MIKELSEN ( wrc 2 ) – „škoda fabija“ + 9.15.2
8. KOPECKI ( wrc 2 ) – „škoda fabija“ + 12.34.4
9. BUFIE – „ford fiest R5 + 14.41.9
10. TIDEMAND ( rc 2 ) – „škoda fabija“ + 14.593

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije