Moto sport

Peugeot se vraća u WEC?

Peugeot se vraća u WEC?
Peugeot se vraća u WEC?

Mada još uvijek ništa nije sigurno, Peugeot bi mogao da se vrati u WEC.

Kao što je poznato, Audi se povukao iz FIA Svjetskog šampionata izdržljivosti. Sada su u elitnoj, LMP1-H klasi ostali samo Porsche i Toyota. Međutim, stari znanac bi mogao da se ponovo pojavi, a lobiranje za ponovno učešće francuskog "lava“ je u toku.

Izvor iz WEC fabričkog tima je rekao za "Automotive News Europe“ da je u toku poduhvat koji podrazumijeva investiciju od 80 do 90 miliona evra, za povratak Peugeota u WEC. Međutim, on smatra da suma nije dovoljna, jer ona realnija iznosi oko 150 miliona evra, a polovina od toga je samo za osoblje, ukoliko se želi biti konkurentan, naravno.

Peugeotova portparolka je izjavila da povratak zavisi od tri faktora. Najprije, francuski proizvođač mora sveukupno da bude dobrom finansijskom stanju. Ovaj uslov bi mogao da predstavlja veliki izazov jer kompanija navodno razmatra otpuštanje 2.000 radnika zbog Brexita. Tu su i troškovi koji moraju biti veliki da bi se išlo u korak sa Porscheom i Toyotom, koji su sakupili veliko iskustvo u seriji.

Peugeot je bio glavni Audijev konkurent od 2007. do 2011., a pobijedio je 2009. na 24 časa Le Mana. Kompanija je naprasno otkazala trkački program 2012. zbog finansijskih problema.

Francuska marka je trenutno fokusirana na 3008 DKR i njegovo učešće na Dakar reliju, u januaru 2017.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije