Moto sport

Rosijeva 109. pobjeda

Rosijeva 109. pobjeda
Rosijeva 109. pobjeda

Valentino Rosi, devetostruki svjetski šampion, trijumfovao je na Velikoj nagradi Katara, kojom je startovao ovogodišnji Moto GP šampionat.

Doktor je do sjajne pobjede, 109. u karijeri, došao u foto-finišu na stazi "Losail", sa jednom i po desetinkom prednosti u odnosu na Andreu Dovicioza na Dukatiju. Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se drugi vozač italijanskog tima Andrea Janonone, koji je kompletirao het-trik Italijana na otvaranju sezone.

"Ovo je jedna od najboljih pobjeda u mojoj karijeri. Motor je bio fantastičan, a ja nikad nisam odustao, uprkos velikoj borbi sa rivalima. U posljednje tri sezone sam uvijek vozio solidne trke i stizao sam do podijuma u Kataru, ali pobijediti ovdje je već nešto drugo. Presrećan sam jer smo se mnogo mučili tokom treninga i testiranja, ali smo odradili odličan posao tokom 22 kruga", rekao je Rosi.

Italijan je naglasio da je tim vrijedno radio da bi on došao u poziciju da se bori za trijumf, posebno poslije loših kvalifikacija, u kojima je imao osmo vrijeme.

"Prvo što vam je potrebno je sreća, ali rad koji je tim uložio tokom vikenda je napravio razliku u mom ritmu tokom trke. Ovo je definitivno bila jedna od najboljih trka karijere, posebno kada se pogleda gdje sam bio dan ranije. Moram da zahvalim svom timu, inženjerima i svima u Jamahi jer smo uradili nešto sjajno", naglasio je Doktor.

I dok su Rosi i Dukati junaci prve trke sezone, tragičar je sasvim sigurno Mark Markez. Aktuelni prvak i vozač koji je bio dominantan prošle sezone, završio je trku na petom mjestu. To se može smatrati i uspjehom s obzirom na to da je mladi Španac izletio sa staze već u prvom krugu i praktično je ponovo morao da krene sa posljednjeg mjesta.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja Velikom nagradom Amerike 12. aprila. Rezultati: 1. Valentino Rosi (Jamaha) 42:35,717, 2. Andrea Doviciozo (Dukati) + 0,174, 3. Andrea Janone (Dukati) + 2,250, 4. Horhe Lorenco (Jamaha) + 2,707, 5. Mark Markez (Repsol Honda) + 7,036, 6. Dani Pedrosa (Repsol Honda) + 10,755, 7. Kal Kračlou (LCR Honda) + 12,384, 8. Bredli Smit (Jamaha Teh 3) + 12,914, 9. Pol Espargaro (Jamaha Teh 3) + 13,031, 10. Joni Ernandez (Pramak Dukati) + 17,435... (Agencije)

Pedrosa uzima odmor

Dani Pedrosa, vozač Repsol Honde, objavio je da neće voziti u Moto GP šampionatu na neodređeno vrijeme zbog problema sa podlakticom. Španac je novinarima tu vijest saopštio po završetku trke za VN Katara, na kojoj je zauzeo šesto mjesto. Pedrosa je istakao da mora da prestane da vozi da bi pronašao rješenje za povredu koja ga muči već godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije