Moto sport

Rozberg: Hamilton mi otežao i uljepšao trku

Rozberg: Hamilton mi otežao i uljepšao trku
Rozberg: Hamilton mi otežao i uljepšao trku

Novi svjetski šampion Formule 1 Niko Rozberg rekao je da je njegov klupski kolega iz Mercesesa Luis Hamilton "jedan od najboljih vozača tog takmičenja".

Rozberg je u nedjelju osvojio svoju prvu šampionsku titulu, pošto je u posljednjoj trci šampionata u Abu Dabiju zauzeo drugo mjesto iza Hamiltona, koje mu je bilo dovoljno za trijumf. Vozači Mercedesa su se tokom cijele sezone smjenjivali na prvom mjestu, a na kraju je Nijemac imao pet bodova više od trostrukog svjetskog prvaka.

"Dugujem nekoliko riječi Luisu. On je jedan od najboljih na svijetu, sigurno jedan od najboljih ikada. Nevjerovatno je napeto trkati se s njim. Mnogo ga pošujem, obavlja nevjerovatan posao", rekao je Rozberg, prenio je BBC.

Hamiltonu je za titulu bila potrebna pobjeda u Abu Dabiju, ali i da se Rozberg ne plasira na podijum. Britanac je u završnici usporio trku, kako bi pružio priliku ostalim vozačima da prestignu Rozberga. Rozberg je rekao da nema svrhe raspravljati o tome.

"Poštujem ga jer je tokom godina ostvario dobre rezultate, a u nedjelju se borio do posljednjeg metra. To je mnogo otežalo trku, ali mi je poslije toga bilo i mnogo ljepše", naveo je on.

Rozberg i Hamilton su prijatelji i rivali još od djetinjstva, dok su vozili karting, ali su u zategnutim odnosima otkako su postali klupske kolege u Mercedesu.

"Čini mi se da je oduvijek tako, on me je uvijek tijesno pobjeđivao, pa je sjajno što sam uspio jednom i ja da pobijedim", rekao je Rozberg.

Čelnici Mercedesa nisu bili zadovoljni Hamiltonovom taktikom, pošto nije poslušao naređenja iz boksa da ubrza, kako ne bi ugrozio pobjedu. Hamilton je odbacio te tvrdnje, rekavši da pobjeda nije bila ugrožena i da nije uradio ništa nepošteno.

Direktor Mercedesa Toto Volf rekao je da će razmisliti da li će pokrenuti postupak protiv Hamiltona.

"Kada smo ih doveli u ekipu 2013. godine, jasno smo im stavili do znanja da nijedan vozač neće imati status prvog, a sa time su se i oni složili. Znali smo da u ekipi imamo dva prvoklasna talenta i da će, dajući im jednake mogućnosti da ispune potencijal, to donijeti najbolje timu. U isto vrijeme, znali smo da će nam takav pristup ponekad donijeti teške trenutke", rekao je Volf.

"To smo uzeli u obzir i prihvatili kao izazov vredan truda. Kada pogledate rezultate, vidite da je to bio pravi pristup. Jedan od glavnih razloga našeg uspjeha je to što su oni konstantno gurali jedan drugog i to je svaki put podizalo ljestvicu. Obojica su rođeni borci i takva konkurencija je dobra za njih, za ekipu i za sport", dodao je Volf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije