Novosti

“Hyundai” pretekao “Toyotu” u Evropi

“Hyundai” pretekao “Toyotu” u Evropi
“Hyundai” pretekao “Toyotu” u Evropi

PARIZ - Južnokorejski proizvođač automobila "Hyundai" postao je najveći azijski liferant vozila u Evropi u 2010. godini, nadmašivši prvi put japansku "Toyotu", čija je prodaja znatno podbacila zbog krize masovnog opoziva vozila.

 

Prema najnovijim podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila, prodaja grupacije "Hyundai", u okviru koje posluje i partnerska KIA, porasla je četiri odsto u Evropi za deset mjeseci ove godine, na oko 522.000 automobila. "Hyundaji" i KIA su dva najveća proizvođača automobila u Južnoj Koreji.

Konkurentska "Toyota" (uključujući i robnu marku "Lexus") u tom periodu smanjila je evropsku prodaju 17 procenata, na oko 512.000 vozila.

"Hyundai" je uspio da ublaži usporenu potražnju za automobilima u Evropi u ovoj godini i sada pokušava da privuče nove kupce ponudom modela kao što su kompaktni i30 i sportsko-terensko vozilo.

Grupa "Hyundaji", četvrti proizvođač kola na svijetu, takođe je preuzela dio tržišta od "Toyote" i na američkom tržištu nakon što je japanski auto-gigant opozvao više od osam miliona vozila, prije svega zbog problema sa pedalom i iznenadnim ubrzanjem vozila.

U Seulu naglašavaju da su "Hyundai" i KIA proširili liniju modela na evropskom tržistu, nudeći kupcima mnogo veći izbor, što je bio ključ uspjeha, imajući u vidu da je evropska prodaja u cjelini u ovoj godini smanjena pet procenata, na oko 11,6 miliona vozila.

Od velikih auto-kuća najveći korak napravio je "Nissan", koji je zabilježio rast prodaje od 13 procenata u tom periodu, prenio je internet portal Autonews.

"Hyundai" je na Sajmu automobila u Los Anđelesu, koji je otvoren 19. novembra, najavio ulazak u segment manjih, energetski efikasnih kola, ponudom restilizovane elantre.

Uprava kompanije tvrdi da je to energetski najefikasniji automobil u svojoj klasi, štedljiviji i od tojota korole, honde sivik, "Nissanovog" modela sentra, čak i od novog malog automobila ford fokus.

Ove godine "Hyundai" je povećao prodaju u SAD 21 odsto, zahvaljujući ponudi vozila srednje veličine sonata, koja u ukupnim isporukama učestvuje sa 64 odsto.

Dotle su isporuke tržištu "Toyotinog" modela kamri, najprodavanijeg putničkog vozila u SAD, pale 6,3 odsto, a honde akord za 3,4 odsto.

Američka prodaja "Hyundaija" ove godine nadmašiće raniji rekord od oko 467.000 vozila, zahvaljujući unaprijeđenom dizajnu njegovih vozila, većoj energetskoj efikasnosti i nižim cijenama u odnosu na rivale.

Analitičari ističu da je "Hyundai" stekao povjerenje kupaca, ne samo cijenom nego i zbog manje potrošnje goriva, pošto njegovi modeli prelaze u prosjeku oko 40 milja sa jednim galonom. Naredne godine kompanija će početi da prodaje nove hibridne modele sonata i elantra, koji će, s motorom od 1,8 litara i mjenjačem od šest brzina, koštati 15.550 dolara.

"Hyundai" očekuje da će 2010. godine uspjeti da poveća prodaju do 17 odsto, zahvaljujući novim modelima i očekivanom oporavku svjetske privrede.

Računa se da će ove godine prodati ukupno 5,4 miliona vozila, u poređenju sa 4,63 miliona u 2009, prenijele su agencije.

"Hyundai" je uspio minule godine da poveća obim prodaje za 10 odsto, na 3,1 milion automobila, dok je KIA povećala isporuke za 9,3 odsto, na 1,53 miliona.

Kompanje očekuju da će ove godine udvostručiti udio prodaje na tržištu Kine, gdje se planira podizanje treće fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije