Novosti

Mercedes odlučio ugasiti Majbah (Video)

Mercedes odlučio ugasiti Majbah (Video)
Mercedes odlučio ugasiti Majbah (Video)

Čitavu deceniju Nijemci su odbijali priznati poraz. Iz petnih žila u "Dajmleru" su se trudili dostići BMW-ov 2Rols Rojs" i "Folksvagenov" "Bentli" vlastitim luksuznim brendom. Godine 2013. u Študgartu će potpisati poraz.

Tada bi se na tržištu, naime, trebala pojaviti nova mercedes S-klasa, najluksuzniji model s trokrakom zvijezdom na poklopcu motora poznat po tome da tehnološki svaki put postavlja letvicu debelo ispred konkurencije.

#Ne bi imalo smisla razvijati nasljednika#, rekao je dnevnom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung "Dajmlerov" izvršni direktor Diter Zetče, te zaključio: "Nova S-klasa je superiorna na takav način da u svakom pogledu može zamijeniti Majbah".

Majbah nam je u konceptnoj verziji prvi put predstavljen 1997., a pet godina kasnije, Nijemci su pokazali dvije serijske verzije - 57 i 62. u "Majbahu" su pretpostavljali da će godišnje prodavati 2.000 primjeraka ultraluksuznih krstarica, a otprilike su toliko automobila i prodali - u minulih devet godina.

U međuvremenu je "Mercedes" izgubio prvo mjesto u takozvanom segmentu premium; 2005. prestigao ga je "BMW", a ove godine "Audi". U Sindelfingenu je ovo bilo dovoljno za drastične mjere i fokusiranje na važnije stvari.

"Mercedes priprema napad na luksuzni segment. Oduvijek smo dominirali ovom klasom, a tako bi trebalo i ostati. Ne želimo čekati da nam konkurencija odmakne predaleko", rekao je Zetče novinarima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije