Novosti

Nova pravila za atest auto-gasa donijela haos

Nova pravila za atest auto-gasa donijela haos
Nova pravila za atest auto-gasa donijela haos

BANJALUKA - Instituti i preduzeća koji atestiraju ugradnju sistema za pogon vozila na gas potpuno su zatečeni odlukom Ministarstva za transport i komunikacije BiH da uvede "nova pravila igre" i drastično poveća cjenovnik za koji vjeruju da će mnoge vozače odvratiti od ugradnje auto-gasa.

Đorđe Milišić, direktor Instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara "Unis" u Palama, koji izdaje ateste za ugradnju sistema za pogon vozila na gas, kaže da nije zvanično upoznat s novim pravilnikom i cjenovnikom.

"Nisam siguran kako će se ovo odraziti na naš institut, jer već dugo neuspješno pokušavam ostvariti vezu s Ministarstvom transporta i komunikacija BiH. Smatram da se u taj posao nije trebalo ulaziti bez dogovora s ovlaštenim servisima koji su se već bavili ugrađivanjem i sertifikovanjem uređaja kako bi se našla realna cijena, jer je sada utvrđenih 410 KM previsoko", kaže Milišić.

On smatra da se novom legislativom uvodi monopol.

Svi vozači putničkih vozila s pogonom na gas u BiH ubuduće će sertifikat na ugrađeni sistem, kao potvrdu njegove ispravnosti i bezbjednosti, plaćati 409,50 KM, što je višestruko skuplje od sadašnjih 80 KM.

Od te naknade 45 odsto ide ovlaštenim organima za obavljanje administrativnih poslova u oblasti sertifikacije odnosno prema dva konzorcijuma - "Automotive" iz Sarajeva sa poslovnicama u Banjaluci i Mostaru, dok drugi čine firma "EIB Internationale" iz Banjaluke, Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i "Centar motor" iz Širokog Brijega.

U izmjene se nije trebalo ulaziti bez dogovora s ovlaštenim servisima koji su se već bavili ugrađivanjem i sertifikovanjem uređaja

Ostalih 55 odsto ide prema tehničkim servisima i firmama koje su dobile odobrenje za ispitivanje.

Takva odluka Ministarstva transporta i komunikacija BiH izazvala je ogorčenje kako vozača automobila na auto-gas, tako i servisa za ugradnju tih sistema. Utvrđenu cijenu ocijenili su previsokim nametom koji će destimulativno djelovati na one koji su planirali da "benzince" zamijene automobilom na gas.

Siniša Savić, vlasnik banjalučke firme za ugradnju i sertifikovanje auto-gasa "Auto Sina", kaže da će u toj firmi ignorisati novu legislativu, navodeći da njima i dalje važi dozvola za atestiranje koju im je prije nekoliko godina izdalo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS.

"Mi smo uložili značajan novac u opremu, tehnološki proces i kadrove i sada neko hoće da posao dodijeli drugome, koji niti ima softver, niti ispunjava ostale neophodne uslove za ispitivanje pritiska boca za gas i drugo. Pa nije ovo dječja igra, ovo je ozbiljan posao, a neko izgleda želi da na priču uzme novac", ističe Savić.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra za transport BiH, kaže da se sertifikovanje kod ugradnje sistema za pogon vozila na alternativna goriva vrši u slučajevima prve ugradnje sistema (LPG, CNG i slično) i važi trajno do rekonstrukcije sistema.

"Ispitivanje vozila kod ugradnje sistema za pogon vozila na alternativna goriva plaća se jednom, nakon čega se izdaje sertifikat. Posjedovanje sertifikata je zakonska obaveza prilikom upotrebe vozila u saobraćaju gdje je ugrađen sistem za pogon vozila na alternativna goriva, kako u BiH, tako i u svim zemljama Evropske unije", ističe Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije