Novosti

Svako drugo vozilo u RS s pokvarenim kočnicama

Svako drugo vozilo u RS s pokvarenim kočnicama
Svako drugo vozilo u RS s pokvarenim kočnicama

BANJALUKA, SARAJEVO - Više od polovine kontrolisanih vozila u RS nije imalo ispravan kočioni sistem, dok je u FBiH sa neispravnim kočnicama bilo svako peto vozilo.

Ovaj alarmantan podatak potvrdili su zaključci i analize entitetskih auto-moto klubova koje su sprovedene u posljednjih mjesec dana ove godine.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja smatraju da je uzrok ovakvog stanja velika prosječna starost automobila u BiH i upozoravaju da je tehnička neispravnost vozila posebno opasna sada, u zimskim uslovima.

Kako su kazali u Auto-moto savezu (AMS) RS, u okviru posljednje akcije kontrole tehničke ispravnosti pregledano je 1.055 vozila, čija je prosječna starost iznosila 16,48 godina.

"Analizom rezultata utvrđeno je da kočioni sistem nije ispravan kod 58 odsto pregledanih vozila, od čega 14 odsto čini neispravnost radne kočnice, a 44 odsto neispravnost parkirne kočnice", rekli su u AMS RS.

Tehnička neispravnost vozila u BiH sasvim sigurno je pri vrhu uzroka nastanka saobraćajnih nesreća, kazao Jaćimović

Prema njihovim riječima, ispravnost pneumatika ili dubina njihovog gazećeg sloja nije bila zadovoljavajuća kod 20 odsto vozila.

Analiza je pokazala da je na trećem mjestu neispravnost svjetlosnih signalnih uređaja, koja je otkrivena kod 14 odsto kontrolisanih vozila jer ne ispunjavaju zahtjeve za bezbjedno učešće u saobraćaju, a naročito u zimskom periodu.

"Upoređujući podatke iz prošlogodišnje akcije sa dobijenim podacima iz sprovedene aktivnosti tokom ove godine može biti zaključeno da je procentualni odnos pojedinih parametara koji ne ispunjavaju uslove sličan", zaključeno je nakon akcije AMS RS.

U Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu (BIHAMK) su kazali da su od 14. do 30. novembra organizovali akciju kontrole tehničke ispravnosti vozila na području FBiH i Brčko distrikta, koja je sprovedena na 30. lokacija.

"Ukupno je pregledano 1.261 vozilo od čega je ustanovljena neispravnost na njih 590, što čini 47 odsto", rekli su u BIHAMK-u.

Nakon analize rezultata utvrđeno je da se najveći broj uočenih neispravnosti odnosi na neispravnosti na motoru i pratećim uređajima sa učešćem od 26 odsto, zatim na pneumaticima 27 odsto, dok su na trećem mjestu neispravnosti na kočionom sistemu sa učešćem od 19 odsto.

"Ukoliko posmatramo procentualno pojedine neispravnosti na vozilima, koje imaju izuzetan uticaj na sigurno saobraćanje vozila posebno u zimskim uslovima vožnje, može biti zaključeno da tehnička ispravnost vozila na cestama FBiH i distrikta Brčko nije zadovoljavajuća", zaključili su u BIHAMK-u.

Uzrok ovakvog stanja velika prosječna starost automobila

Komentarišući ove podatke, Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, rekao je da oni ukazuju na vrlo loše stanje vozila na bh. putevima.

On je istakao da je ugroženost zbog tehničke neispravnosti velikog broja vozila posebno povećana u zimskim uslovima, jer tada svi dijelovi vozila imaju manju eksploatacionu moć i dodao da je tehnička neispravnost vozila u BiH sasvim sigurno pri vrhu uzroka nastanka saobraćajnih nesreća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije