Auto zanimljivosti

Honda "Accord", sportska limuzina u odlasku

Honda "Accord", sportska limuzina u odlasku
Honda "Accord", sportska limuzina u odlasku

Njemačka vozila dominiraju našim putevima, ali nakon njih najviše ima automobila iz Japana.

Sportska limuzina koju nam donosi "Honda" popularna je kod više različitih generacija vozača i to sa dobrim razlogom.

Godine 1981. "Honda" je u Evropu donijela svoju limuzinu pod nazivom "Accord". Trenutno je pomenuta limuzina u svojoj osmoj generaciji, po svoj prilici poslednjoj.

Prije pet godina došla je restilizovana verzija (od 2009. dobili smo i sportsku, "S type" varijantu). Naravno da je najjači adut ove sportske limuzine njen vanvremenski dizajn. Vjerovatno je zato preko 1 200 primjeraka prodato kod nas. Evo kako se "drže" polovni primerci.

Kao što smo rekli o dizajnu ne treba trošiti riječi, rijetki su oni kojima se ova limuzina ne dopada. Stoga ćemo odmah preći na agregate. Svakako najpopularniji i našim kupcima najisplativiji je dvolitarski benzinac sa 156 konjskih snaga koji nije previše štedljiv, u prosjeku troši oko 7.9 litara, ali se pokazao kao veoma pouzdan. Tu su i benzinac zapremine 2.4 litara i dizelaš zapremine 2.2 litra ali su iz poznatih razloga (skupa registracija) rijetki na našem tržištu.

Što se tiče održavanja "Accord" nije previše zahtjevan. Ako se ne preskaču obavezni mali i veliki servisi problema neće biti. Jedino se može zamjeriti na kočnicama koje imaju nešto kraći vijek trajanja i potrebno ih je mijenjati na svakih 20 000 kilometara ali i to u mnogome zavisi od stila vožnje.

Što se ugođaja u vožnji tiče na udobnost i kvalitet materijala u kabini naravno nema zamjerki, sve je na vrhunskom nivou, a na zadnjoj klupi se mogu udobno voziti i visoki putnici. Prtljažnik ima zapreminu od velikih 465/1 250 litara, zamjerke idu na smanjenu preglednost pri vožnji unazad, zbog nešto manjeg zadnjeg vjetrobrana, ali se to rješava parking-senzorima. U gradskoj vožnji nešto je teže manevrisati zbog velikog prečnika zaokreta od 11.7 metara.

Kada je bezbjednost u pitanju Honda "Accord" se na Euro NCAP kreš-testu pojavila 2009. i tada je dobila maksimalnih pet zvezdica. Kada je dodatna oprema u pitanju valja samo pomenuti da najslabiji paket ima digitalni klima-uređaj, CD radio, vazdušne jastuke, ABS i EDB.

(NN, autoportal)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije