Auto zanimljivosti

Objavljena lista najpouzdanijih automobila

Objavljena lista najpouzdanijih automobila
Objavljena lista najpouzdanijih automobila

Novu godišnju listu pouzdanosti automobila na američkom tržištu na kojoj dominiraju Lexus i Porsche objavio je J.D. Power.

Ova studija koja se radi već 28 godina uključuje probleme koji se javljaju na automobilima u posmatranom periodu od 12 mjeseci na vozilima koja su stara 3 godine. J.D. Power evidentira koliki je broj problema koji se javi na 100 vozila a zatim ih rangira. Evidentiraju se problemi koji se javljaju na motoru, mjenjaču, spoljašnjosti, multimediji, komunikacijama, kontrolama, ekranima, grijanju, ventilaciji, klima uređajima, sjedištima…

Za ovogodišnju studiju uzeto je u obzir iskustvo sa 35.186 vozila i ukupno 224 modela.

Rezultati govore za sebe, Lexus i Porsche su dominirali sa samo 110 problema na 100 vozila, dok je Toyota je bila treća sa 123. Dalje idu Buick, Mercedes-Benz, Hyundai, BMW, Chevrolet, Honda i Jaguar koju upotpunjuju 10 najpouzdanijih. Industrijski prosjek je bio 156 kvarova na 100 vozila, dok je Fiat završio usamljen na posljednjem mjestu sa skorom od čak 298.

Nagrade su dijeljene i posebno modelima u raznim segmentima pa evo i nekih od tih dobitnika: Chevrolet Sonic (najbolji mali auto), Toyota Prius (najbolji kompakt), Volkswagen Tiguan (najbolji mali SUV), Toyota FJ Cruiser (najbolji kompakt SUV), Lexus ES (najbolji premium kompakt) and Toyota Camry (najbolji auto srednje veličine). U ukupno 18 segmenata Toyota i njen luksuzni brend Lexus pokupili su prva mjesta u čak 10 kategorija!

J.D. Power ističe da je u ovogodišnjoj studiji industrijski prosjek porastao za 4, što je kako navode rezultat sve više upotrebe info-zabavnih sistema i njihovih komponenti pa češće dolazi do problema sa tehnikom.

Dodajmo i da su se najčešći prijavljeni problemi odnosili na otkazivanje akumulatora, automatsku transmisiju, veći nivo buke, sistem za prepoznavanje glasa, navigaciju… 

(cgauto.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije