BiH

General Luis Mekenzi osumnjičen za silovanje

SARAJEVO Kantonalno tužilaštvo Sarajevo otvorilo je istragu protiv kanadskog generala Luisa Mekenzija, jednog od prvih zapovjednika UNPROFORa u BiH, zbog sumnje da je sudjelovao u silovanju žena zatočenih u logoru "Sonja" u Vogošći, potvrdio je Oleg Čavka, kantonalni tužilac.

`Istraga protiv generala Mekenzija je otvorena određeno vrijeme. Dokaze o njegovom sudjelovanju u zločinima, odnosno silovanjima, počeli smo prikupljati prije nekoliko godina, ali je on svih ovih godina ostao nedostupan našim pravosudnim organima. General Luis Mekenzi, za kojeg postoje dokazi da je znao za silovanja, te da je i sam silovao, krije se iza međunarodnog imuniteta`, istakao je Čavka.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu raspolaže svjedočenjima više žena koje su tokom proteklog rata bile zatočene u logoru `Sonja` u Vogošći, u blizini Sarajeva. Ove žene su potvrdile da je tadašnji zapovjednik mirovnih snaga u BiH u više navrata dolazio u logor, svjedočio silovanju zatočenica, te sam sudjelovao u zlostavljanjima.

`Imamo svjedočenja više žena koje su potvrdile da je Mekenzi dolazio u logor, prisustvovao silovanjima, te i sam silovao zatočenice. To, nažalost, nije dovoljno da kanadske vlasti i međunarodna zajednica ukinu imunitet ovom 'mirotvorcu' i izruče ga vlastima BiH. Međunarodna zajednica je savršeno sakrila svoj prljavi veš iz misije u BiH i ne vjerujem da ćemo ikada biti u prilici uhapsiti generala Luisa Mekenzija`, ističe Čavka.

Dokaze o ulozi zapovjednika mirovnih snaga u zlostavljanju žena zatočenih u srpskom logoru u Vogošći prije nekoliko godina počeo je prikupljati nekadašnji glavni kantonalni tužilac Mustafa Bisić.

`Ne mogu govoriti o tim podacima, jer zakon mi zabranjuje da komentiram bilo koji slučaj nakon isteka mandata tužioca. Zakona se želim i moram držati`, kratko je kazao Bisić.

Čavka, pak, kaže da su vlasti BiH u više navrata tražile izručenje Mekenzija, ali da su svi zahtjevi odbijeni. Najavljuje da će Tužilaštvo ipak ponovo tražiti izručenje.

`Ne vjerujem da će našem zahtjevu bilo kad biti udovoljeno, ali mi ćemo insistirati na tome`, kaže Čavka. Jučer nismo uspjeli provjeriti hoće li Tužilaštvo BiH, odnosno Odjel za ratne zločine, preuzeti ovaj slučaj. Šef ovog odjela, državni tužilac Vaso Marinković je na višesedmičnom službenom putu.

Mekenzi i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Pravu lavinu reakcija izazvala je prošlogodišnja kolumna Luisa Mekenzija, objavljena u kanadskom `Gloub end mejlu`, u kojoj je napisao da u Srebrenici nije ubijeno ni približno 8.000 Bošnjaka, kao i da su snage pod komandom Nasera Orića ubile nekoliko hiljada srpskih civila.

Nakon ove kolumne 18. jula prošle godine Mekenziju je otvoreno pismo uputio Emir Ramić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, pod naslovom `Vrijeme je da se podigne optužnica protiv zločinca u UN uniformi` u kojem ga je optužio za silovanja u Vogošći.

`Vaše negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Vaše negiranje agresije na BiH, Vaše umanjivanje posljedica najvećeg zločina protiv čovječnosti u Evropi poslije Drugog svijetskog rata i Vaša produkcija i pretvaranje zločinca u žrtvu je ravna zločinu`, napisao je Ramić, ističući da Mekenzi treba da odgovara i da se stidi sebe, budući da je silovanje zločin protiv čovječnosti.

`Vjerovali ste i nadali ste se da se o Vašem zločinu neće nikada saznati, neće govoriti, neće pisati, bilo zbog straha, bilo zbog stida žene. Ali Bošnjakinja više nema straha, nema ni stida, posebno kada je istina u pitanju i zločin koji je počinjen nad njom. Došlo je vrijeme da se Vi morate stidjeti, a posebno plašiti pravde koja će Vas u skorije vrijeme stići`, napisao je Ramić u otvorenom pismu Mekenziju. Novinar Roj Gatman, dobitnik Pulicerove nagrade za izvještavanje o ratu u BiH, u intervjuu za `Magazin bošnjačke dijaspore`, 30. septembra 2005. godine, na pitanje da li postoje indicije zbog kojih bi Mekenzi bio optužen za ratni zločin, je odgovorio:

`Ja sam istraživao bliske iskaze protiv generala Mekenzija i njegovu povezanost sa 'Sonja Kon-Tiki' u Vogošći i nisam, u stvari, mogao da nađem osnove za tako nešto`.

D.R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije