BiH

Protiv centralizacije 71 odsto RS, za centralizaciju 59 odsto FBiH

Protiv centralizacije 71 odsto RS, za centralizaciju 59 odsto FBiH
Protiv centralizacije 71 odsto RS, za centralizaciju 59 odsto FBiH

BANJALUKA - Protiv centralizacije BiH danas je 71 odsto ispitanika u Republici Srpskoj, dok je 59 odsto javnog mnjenja u FBiH mišljenja da RS treba da se integriše u jedinstvenu državu BiH bez entiteta, rezultati su istraživanja agencije "Stratedžik marketing".

Na pitanje da li je bolje da RS sačuva i jača svoju državnost ili da se integriše u centralizovanu BiH, 71 odsto ispitanika iz RS odgovara `da sačuva i jača svoju državnost`.

Da će se RS vremenom integrisati u BiH misli 23 odsto ispitanika iz RS, dok šest odsto ispitanika ne zna, odnosno odbija da se izjasni na postavljeno pitanje.

Potpuno drugačije mišljenje vlada u FBiH, gdje 59 odsto ispitanika misli da će se RS vremenom integrisati u jedinstvenu BiH. U FBiH 26 odsto ispitanika misli da će RS sačuvati i jačati svoju državnost, dok ih 15 odsto ne zna, odnosno odbija odgovoriti na ovo pitanje.

Više od polovine ispitanika u Republici Srpskoj ili tačnije njih 51 odsto, smatra da će RS u budućnosti ostati entitet u sastavu BiH onako kako je to sada.

Ispitanici u Federacije BiH podijeljenog su mišljenja i 43 odsto njih misli da će FBiH i u budućnosti ostati entitet u sastavu BiH, dok 41 odsto da će se FBiH potpuno reintegrisati u BiH, odnosno da će entiteti nestati.

Na pitanje šta mislite da će se najvjerovatnije desiti sa RS u budućnosti 21 odsto ispitanika odgovorilo je da će postati nezavisna država, 18 odsto misli da će se potpuno utopiti u BiH, odnosno da će izgubiti posebnost entiteta.

Da će FBiH biti nezavisna država misli 15 odsto ispitanika u FBiH.

Ovo su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je agencija `Stratedžik marketing` sprovela u periodu od 15. do 21. juna na ukupno 1.699 ispitanika s pravom glasa, i to u RS 992, i u FBiH 707.

Istraživanje je pokazalo da je u RS mnogo jasniji stav kada je u pitanju podrška zajedničkoj državi, dok su ispitanici iz FBiH imali problema da odgovore na ovo pitanje, jer nisu znali šta ih se uopšte pita.

U RS je vrlo jasno izražen stav šta se hoće, odnosno 51 odsto ispitanika iz RS podržava zajedničku državu BiH i to onakvu kakva sada izgleda, sa dva entiteta.

Broj onih koji ne podržavaju zajedničku BiH sa dva entiteta već misle da RS treba da bude nezavisna država je 32 odsto, dok ih 11 odsto smatra da BiH treba biti uređena kao konfederacija.

Većina ispitanika iz Federacije BiH, 32 odsto ne podržava zajedničku državu BiH, onakvu kakvu je ona sada. Njih 23 odsto podržava zajedničku BiH sa dva entiteta, dok ih 20 odsto podržava zajedničku BiH, ali kao konfederaciju.

Četvrtina ispitanika u FBiH ili 25 odsto nije moglo da se izjasni na ovo pitanje.

Opcija da RS ostane u sastavu BiH i to u onakvom kako je sada dominira i u odnosu na ujedinjenje sa Srbijom i na nezavisnost.

Na pitanje šta je najbolje za RS, 46 odsto ispitanika je odgovorilo da ostane u sastavu BiH, za ujedinjenje sa Srbijom je 28 odsto ispitanika, dok je za nezavisnost RS 23 odsto ispitanika.

Dugoročno gledano, ispitanici iz RS ističu da je za RS bolje da sačuva i jača svoju državnost unutar BiH, dok u FBiH misle da se tako nešto neće desiti i da entiteti treba da se potpuno integrišu u zajedničku državu.

Istraživanje `Stratedžik marketinga` urađeno za potrebe jedne strane agencije, dopušta marginalnu grešku kada je u pitanju RS u procentu od plus minus 3, 1, a u FBiH u procentu od plus minus 3, 4.

Republika Srpska

Jedna od rijetkih situacija gdje postoji potpuna saglasnost u FBiH jeste oko mijenjanja naziva Republike Srpske. S druge strane, u RS je još veća saglasnost da se ne treba mijenjati naziv.

Ogromna većina ispitanika iz RS, njih 80 odsto, odgovorila je da Republika Srpska ne treba mijenjati naziv, da ga treba promijeniti misli 69 odsto ispitanika, dok ih 69 odsto ne zna da li RS treba promijeniti naziv.

S druge strane, 70 odsto ispitanika iz FBiH misli da RS treba promijeniti naziv, dok ih 19 odsto misli da ga ne treba mijenjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije