BiH

Učestale provale

Učestale provale
Učestale provale

TESLIĆ - Hrvatski povratnici u mjesto Slatina nadomak Teslića posljednjih mjesec dana suočeni su sa serijom provala u njihova domaćinstva, što ih je, kako kažu, preplašilo i pobudilo sumnju u bezbjedan život.

Juro Šimić, potpredsjednik Savjeta MZ Slatina kod Teslića, koja je u zadnjih nekoliko dana bila glavna meta pljačkaša, kaže da su Hrvati iz ovog naselja uznemireni jer razbojnici, izgleda, ne traže samo plijen.

"Provale su počele u februaru, a do danas je provaljeno u 18 kuća. Iako se najčešće provaljuje u domaćinstva čiji vlasnici trenutno nisu tu, provaljeno je i u kuće gdje ljudi stalno žive", ispričao je Šimić.

Ono što ih brine, kaže, je činjenica da provalnik ne odnosi puno stvari pa sumnjaju da je razbojnicima cilj da ih zastraše.

"Jedan dan nismo bili kod kuće svega nekoliko časova, a kad smo se vratili zatekli smo razbacane stvari. Nakon dolaska policije uočili smo da je provalnik nožem probo posteljinu i francuski ležaj u spavaćoj sobi", ispričao je Šimić i dodao da očekuju da će pljačkaš biti uhvaćen što prije.

Kažu da im provale nisu jedini problem u naselju Slatina, nekada poznatom kao "mali Beč". Vraćali bi se, pričaju, i više u svoj rodni kraj kada bi obnova njihovih domova bila brža.

Ilija Brkić, četrdesetogodišnji povratnik koji trenutno živi u trošnoj šupi bez struje, vode te bilo kakvih uslova za normalan život, navodi da je njegova životna želja "sedam bandera".

"Treba mi samo sedam bandera da i u mojoj kući zasija sijalica. Ali kada se obratim nadležnima kažu da je to skupo jer za svaku treba po 2.500 KM", priča Brkić.

Mještani Slatine su ogorčeni jer nadležni iz opštinskih organa, među kojima, kako kažu, ima i Srba i Hrvata, ne žele da pomognu običnom stanovništvu.

"Donacije za obnovu kuća su većinom dijeljene onima koji imaju, koji sada žive u Njemačkoj i Austriji, a nama koji smo se ovdje vratili kuće još nisu obnovljene", kazao je Brkić.

Mještani Slatine navode da s komšijama Srbima žive i više nego u dobrim odnosima, ali ipak ne mogu da shvate zašto nadležni ne žele pomoći onima koji "ove krajeve nose u duši".

Rade Pavlović, načelnik opštine Teslić, kaže da je informisan o učestalim provalama u domaćinstva povratnika i smatra da se to organizovano radi kako bi se unio strah među povratnike.

"Iz kuća se ništa ne iznosi i zbog toga mislim da neko želi samo da zastraši ljude kako se ne bi vraćali na ove prostore", kazao je Pavlović i dodao da opština Teslić ima najviše povratnika Hrvata u RS.

On je odbacio njihove optužbe da se ne ulaže dovoljno u obnovu povratničkih kuća.

"Više ulažemo u povratnička područja opštine nego u ostala. Program smo u potpunosti ispoštovali, radimo na infrastrukturi, rasvjeti, putnoj komunikaciji, izgradnji vodovoda i kanalizaciji", kazao je Pavlović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije