BiH

Prijava nije stigla zvaničnim putem

Prijava nije stigla zvaničnim putem
Prijava nije stigla zvaničnim putem

SARAJEVO, BANJALUKA - Milorad Barašin, glavni tužilac BiH, i Mirko Lujić, direktor Državne agencije za istrage i zaštiu (SIPA) BiH, dva dana nisu znali da je SIPA dostavila krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv premijera RS Milorada Dodika i 10 osoba, jer nije stigla zvaničnim putem.

"Tužilaštvo BiH nije zvaničnim putem dobilo krivičnu prijavu protiv Dodika i nekoliko ministara i osoba iz RS, zbog nanošenja štete budžetu BiH i RS", izjavio je juče Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Mirko Lujić, direktor SIPA, izjavio je da je nečuveno da direktor Državne agencije za istrage i zaštitu bude zaobiđen i da je tek dva dana nakon podnošenja prijave saznao za nju.

"Od kada radim u policiji nisam se sreo sa ovakvim postupkom", kazao je Lujić navodeći da je za to odgovoran njegov pomoćnik Dragan Lukač i njegovi neposredni podređeni.

Lujić je rekao da je naložena prethodna provjera da li su ovim postupkom prekršena pravila službe, objašnjavajući da se ne vodi unutrašnja istraga.

On nije želio da špekulišem zašto je zaobiđen u ovom slučaju, jer ovim postupkom se dovodi u pitanje rad SIPA.

"Ovim postupkom ozbiljno je nanesena šteta SIPA i meni lično kao direktoru", kazao je Lujić objašnjavajući da ovakav postupak dovodi u konfuziju rad institucije u kojoj je on na čelu.

"Ovaj postupak ne doprinosi jačanju vladavine prava i rada institucija već samo štetu", naglasio je Lujić.

Kako su "Nezavisne" saznale u Tužilaštvu BiH, glavni tužilac Milorad Barašin je za krivičnu prijavu saznao tek nakon što je beogradska novinska agencija Beta objavila da je Državna agencija za istrage i zaštiu (SIPA) BiH podnijela krivičnu prijavu protiv Dodika i ministara.

U Tužilaštvu je tek juče utvrđeno da je krivična prijava stigla još 17. februara i to poslije 16 časova, a da tužilac o tome nije bio obaviješten.

Mimo uobičajene procedure krivična prijava nije ni došla do glavnog tužioca BiH.

Prijavu su, naime, odmah preuzeli predstavnici Specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal kojom rukovode stranci.

Pored toga, krivična prijava nije zavedena u pisarnici što je takođe neuobičajena procedura jer bi svaki izvještaj trebao biti zaveden.

Krajem novembra prošle godine Vlada RS predala je SIPA svu traženu dokumentacija u vezi sa izgradnjom Administrativnog centra Vlade RS u Banjaluci, po zahtjevu Tužilaštva BiH.

Međutim, i ovoj radnji su prethodili pokušaji da se na nelegalan način dođe do tražene dokumentacije. 

Iz Vlade RS je upozoreno da Tužilaštvo i Sud BiH nisu nadležni za postupanje u predmetima kad se radi o krivičnim djelima predviđenim entitetskim krivičnim zakonodavstvom.

Dodik: Ujdurma protiv mene

Milorad Dodik, premijer RS, izjavio je da je podnošenje krivične prijave ujdurma federalnih medija i sektaške grupe protiv njega, zbog prijave koju je Vlada RS podnijela protiv njih.

"Zgrada Vlade RS je napravljena u skladu sa zakonom i ona će ostati narodu i građanima RS, te budućim vladama. Zgradu neću odnijeti sa sobom", naglasio je premijer RS.

Dodik je rekao da prijava nije podnesena po preceduri. "Sa prijavom se želi izdejstvovati moja smjena kao nekada Mirka Šarovića, koji je godinu dana nevin držan u zatvoru", istakao je Dodik i zaključio da se s prijavom priprema klima za novog visokog predstavnika kako bi izvršio njegovu smjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije