BiH

Radikalni islam u BiH naišao na plodno tlo

Radikalni islam u BiH  naišao na plodno tlo
Radikalni islam u BiH naišao na plodno tlo

HAMBURG, SARAJEVO - Broj radikalih islamista u Sarajevu je u porastu, piše reporter njemačkog magazina "Špigl", koji je boravio u Sarajevu.

U članku navode istraživanje iz 2006. godine, prema kojem u BiH ima 60.000 muslimana koji su priznali da praktikuju ekstremnu vehabijsku vjeru, dok deset odsto bosanskih muslimana kaže da na vehabije gleda sa simpatijama.

"Špigl" opisuje nastajanje velikog broja humanitarnih organizacija i izgradnje džamija milionima dolara saudijskog novca, koji su nakon terorističkih napada, 11. septembra 2001. godine, na SAD stavljene pod pojačani nadzor.

"Špigl" piše da je, nakon što je otkriveno da su neki od organizatora 11. septembra, poput Halida Šeika Mohameda, bili aktivni u BiH, povećan međunarodni pritisak na vladu u Sarajevu.

List takođe navodi da se veterani Al Kaide, Ali Hamad iz Bahreina i Abu Hamza iz Sirije, trenutno nalaze u pritvoru u okolini Sarajeva, gdje čekaju deportaciju.

"Obavještajni izvori tvrde da je Hamza tajno prebacivao novac od arapskih sponzora bosanskim selefijama", navodi "Špigl".

Novinar "Špigla" je razgovarao s imamom Nezimom Halilovićem, za koga tvrdi da je bio jedan od prvih svjedoka dolaska stranih islamskih ratnika u BiH tokom rata, koji su "sa sobom donijeli ideološko sjeme koje je sada našlo plodno tlo".

Takođe, "Špigl" navodi da je oktobra 2008. godine, jedan ogranak Kancelarije za zaštitu Ustava njemačke obavještajne agencije, izvršio analizu veb sajta Studio Din, i otkrio da na ovim forumima učestvuju i muslimani iz BiH koji žive u Njemačkoj.

Rešid Hafizović, profesor na Islamskom univerzitetu, je bio prvi koji je progovorio o ovom "potencijalno smrtonosnom virusu" u bosanskom društvu, kaže list.

"I načelnik federalne policije nedavno je priznao da postoji sve veća prijetnja od terorizma sa islamističkim predznakom. On je naveo i neke indikacije da bombaši samoubice počinju da se snabdijevaju eksplozivnim pojasevima", upozorava njemački nedjeljnik i navodi citat Esada Hećimovića, autora knjige o mudžahedinima u BiH, da islamisti imaju sve što im treba da se raznesu.

List takođe podsjeća da su prošlog marta pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice uhapsili pet osoba, uključujući i četiri selefije u Sarajevu.

"Vođa ove grupe, bivši pripadnik 'El Mudžahid' brigade, navodno je imao svoje sponzore u Njemačkoj i Austriji koji su mu pomogli da nabavi eksploziv. U vezi s ovim hapšenjima, policija je pretresla kuće u zabačenim planinskim predjelima, gdje je zaplijenila oružje i vojnu opremu koja se koristi za borbenu obuku", navodi se u "Špiglu".

"Špiglov" sagovornik Mustafa Spahić, profesor koji je bio u zatvoru s Alijom Izetbegovićem zbog islamskih aktivnosti, kaže da Sarajevo ne smije dopustiti da postane ogranak za saudijske fanatike.

On kaže da i bosanski reisu-l-ulema Mustafa Cerić izbjegava da zauzme jasan stav.

"On ne ispunjava svoje dužnosti. Putuje po Njemačkoj i prima jednu nagradu za drugom, umjesto da se bavi radikalima u BiH", citira "Špigl" Spahića.

"Cerić, homo dupleks ili čovjek sa dva lica, kako ga zovu u Sarajevu, nikada nije dovodio u pitanje svoje duboke korijene u liberalnoj bosanskoj islamskoj tradiciji. Međutim, činjenica da neće da se distancira od bliskih kontakata sa selefijama, uključujući šeika Salmana al Audu, nekadašnjeg mentora Bin Ladena, izaziva brojne kritike", zaključuje njemački magazin.

BiH bi mogla ostati zauvijek podijeljena

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara slabe bosanske države, kaže da postoji realna opasnost da će se zemlja podijeliti zauvijek, piše "Špigl".

On kaže da je nemoćan sve dok je zemlja poput protektorata kojom upravlja OHR.

"Moje ruke su vezane. Ja sam maskota, adresa kojoj međunarodne organzacije mogu da pošalju mejl", navodi "Špigl" Špirićev citat.

Za Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, list kaže da on i dalje važi za najvještijeg zagovornika muslimanskih interesa u toj multietničkoj zemlji.

"Muzika i slušanje instrumenata grijeh"

Starija generacija muslimana u sarajevskim džamijama sada mora da sluša predavanja bradatih misionara o tome šta je "halal" i "haram", tj. šta je dozvoljeno i šta zabranjeno, navodi "Špigl".

"U znak protesta, imam Careve džamije je privremeno zatvorio vrata svoje džamije, prvi put u istoriji dugoj više od 450 godina", navodi list.

Od raznih islamskih internet sajtova, kaže "Špigl", mladi dobijaju savjete o svakodnevnom životu, poput toga da li je dozvoljeno slušanje muzike, pušenje, ali i kako treba da se oblače i ponašaju.

"Dobijaju odgovore od sveštenih, stručnih llica, a neki od odgovora su: 'Muzika je zabranjena u islamu, a slušanje instrumenata je grijeh'", ističe "Špigl".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije