BiH

Kenig: BiH ima vremena do kraja aprila ili rizikuje gubitak dvije milijarde KM iz EU

Kenig: BiH ima vremena do kraja aprila ili rizikuje gubitak dvije milijarde KM iz EU
Foto: Centralna banka BiH | Kenig: BiH ima vremena do kraja aprila ili rizikuje gubitak dvije milijarde KM

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina jedini partner EU na zapadnom Balkanu koji nije finalizirao svoju Reformsku agendu, što je ključni preduslov za učešće u Planu rasta i ako do kraja aprila ne urade taj posao, rizikuju da propuste investiciju od preko dvije milijarde maraka, kao i prateće reforme usmjerene na rast, rekao je za "Nezavisne novine" Ferdinand Kenig, portparol Delegacije EU u Sarajevu.

On je rekao da je EU posvećena principu da svi njeni partneri sa zapadnog Balkana, uključujući BiH, treba da učestvuju u Planu rasta. Ipak, kako je upozorio, vremena je malo i domaće institucije trebaju finalizirati ovaj posao.

"Plan rasta za zapadni Balkan je prilika da Bosna i Hercegovina dobije više od dvije milijarde maraka u zamjenu za konkretne reforme koje će stvoriti uslove za snažniji ekonomski rast, uključujući funkcionalnije institucije, snažniju vladavinu prava i bolju poslovnu klimu. Pored ulaganja i reformi, Plan rasta otvara mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu za veći pristup evropskom jedinstvenom tržištu od preko 450 miliona potrošača, kao i da uspostavi zajedničko regionalno tržište na zapadnom Balkanu", rekao nam je on.

Vezane vijesti:

Istekao rok za milijardu evra iz Evrope, Krišto kaže da će se BiH izjasniti do ponedjeljka

Danas ističe rok za BiH da podnese listu reformi i uzme milijardu evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije