BiH

Pola BiH bez struje

Pola BiH bez struje
Pola BiH bez struje

SARAJEVO, BANJALUKA, TREBINJE, PRIJEDOR - Brojna područja u BiH ostala su bez struje zbog nevremena uzrokovanog snježnim padavinama i jakim vjetrom, a u Kliničkom centru u Sarajevu otkazali su preglede svim pacijentima kojima život nije ugrožen zbog nemogućnosti rada aparata.

Na elektrodistributivnoj mreži pričinjene su velike štete. Snijeg i vjetar lomili su grane drveća, zbog čega je bilo otežano i odvijanje saobraćaja u mnogim gradovima, a u školi u Prijedoru značajno je oštećen krov.

Prema podacima Federalne uprave Civilne zaštite, materijalne štete na stambenim objektima nije bilo, ali je oštećeno mnogo automobila na koja su pale grane drveća.

Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra u Sarajevu, kazala je da su zbog slabog napona struje i čestih prekida u napajanju električnom energijom isključeni skoro svi skupi dijagnostički i terapeutski aparati.

"Situacija je teška. Kontaktirali smo direktora 'Elektroprivrede BiH' Amera Jerlagića i tražili da nam objasni šta se dešava. Trenutno rade samo tri aparata, CT, ultrazvuk i rendgen i to je dovoljno samo za hitne slučajeve, znači, za pacijente kojima je život u opasnosti. Te aparate priključili smo na agregate, kao i operacione sale. Sve pacijente koji su bili naručeni za danas, a kojima život nije u opasnosti, vratili smo i odgodili pregled za drugi dan", kazala je Jandrićeva.

Iz "Elektroprivrede BiH" naveli su da se Klinički centar električnom energijom snabdijeva preko podzemne distributivne mreže, koja nije mogla biti ugrožena vremenskim neprilikama.

"Informacije vezane za strujne udare treba potražiti u 'Elektroprenosu BiH' jer je visokonaponska prenosna mreža imala posljedice koje su uzrokovale snježne padavine", napomenuli su iz "Elektroprivrede".

Mirsad Teskeredžić, pomoćnik direktora Federalne uprave Civilne zaštite, rekao je da je u Unsko-sanskom kantonu došlo do velikih kvarova na 10-kilovoltnim dalekovodima, kao i na niskonaponskoj mreži.

"Uzrok je vjetar koji je lomio drveće. Ekipe 'Elektroprenosa BiH' su na terenu i pokušavaju otkloniti kvarove u ovom kantonu", objasnio je Teskeredžić.

Osim ovog kantona, najteža situacija je u općini Olovo, te na području Pazarića, Tarčina, Ilijaša i Nišića, gdje također nema struje kao ni u dijelovima Prijedora, Han Pijeska, Sokoca i Šipova. U jutarnjim satima bez električne energije bio je veliki dio Busovače, Travnika, Kiseljaka, Vareša, Prozora/Rame i Zenice.

Vjetar je odnio krov prijedorske Osnovne i srednje specijalne škole "Đorđe Natošević", koju pohađa 120 učenika.

Direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove Mustafa Talić kaže da je materijalna šteta na ovom dotrajalom montažnom objektu procijenjena na oko 3.000 maraka.

"Najveća nesreća je u tome što je naša škola pokrivena salonit pločama, koje je jak vjetar čupao i bacao na sve strane. Takve ploče se više i ne proizvode, pa sada imamo problema da ih zamijenimo, jer ih nemamo gdje ni kupiti", kazao je Talić.

Dodao je da u starom školskom objektu djeca, ali ni prosvjetni radnici više nisu bezbjedni.

"Na školskom tavanu, koji je sada dobrim dijelom raskriven, imamo veliki broj električnih kablova i instalacija koje su potpuno ogoljele i devastirane. Bojimo se i poslati radnike da saniraju ono što je uništeno nevremenom", rekao je Talić.

Snijeg koji od ponedjeljka naveče pada na području opštine Han Pijesak dostigao je visinu 30 centimetara i uzrokovao prekid isporuke električne energije i brojne probleme u saobraćaju.

Osnovna i srednja škola su bez grijanja, pa su časovi juče bili skraćeni na 30 minuta.

Na području opštine Sokolac bez napona su ostali dalekovodi "Kaljina", "Knežina", "Novo Selo", "Sokolovići", "Žljebovi", "Ravna Romanija", "Unis" i dijelovi dalekovoda u centru opštine.

Jako nevrijeme, praćeno kišom i udarima vjetra, koji su dostizali i do 70 kilometara na čas, zahvatilo je Trebinje.

Prema informacijama iz "Hercegovinaputeva", na magistralnom pravcu Gacko - Tjentište putari su angažovali i mehanizaciju kako bi bio raščišćen snijeg koji je počeo da pada u ponedjeljak naveče i do juče ujutro dostigao visinu 10 do 15 centimetara.

Zbog obimnih kišnih padavina na području opštine Trebinje, u Gradskom vodovodu došlo je do zamućenja vode, pa vodu za piće treba obavezno prokuvavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije