BiH

SIPA istražuje praćenje Dodika

BANJALUKA - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) analizira podatke iznesene u medijima o vehabijskim islamističkim grupama koje su uhodile premijera RS Milorada Dodika, rekao je juče Mirko Lujić, direktor SIPA.

"U javnosti nećemo komentarisati te navode dok ne završimo svoju analizu. Ekstremne grupe su uvijek potencijalna opasnost, a građani treba da bilo kakve sumnjive aktivnosti prijave policiji", rekao je on.

Obavještajne i policijske agencije, kao i druge nadležne službe svjesne su da u BiH postoje razne grupacije sa potencijalnim terorističkim namjerama, a građani treba da sarađuju sa policijom i jave ukoliko primijete nešto sumnjivo, stav je službenika u BiH koji se bave bezbjednosnim pitanjima.

Mediji su juče objavili informaciju da je islamska vehabijska grupa u nekoliko navrata uhodila i pratila kretanje Milorada Dodika, predsjednika Vlade RS.

Međutim, u redakciju "Nezavisnih" se juče javio Kemal Alagić, za kojeg je navedeno da je povezan sa grupama koje su uhodile premijera.

On te navode negira, ističući da je kao član Glavnog odbora SDA bio čak angažovan u organizaciji posjete premijera RS, hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, predsjednika SDA Sulejmana Tihića i drugih zvaničnika nedavno pri polaganju vijenaca na spomeniku ubijenim Bošnjacima u Kozarcu.

"Lično sam dočekao Dodika i ne vidim kako bih ja mogao biti umiješan u njegovo praćenje? Meni je on čak i simpatičan čovjek, iako ne dijelimo iste ideje, niti politički program", rekao je Alagić.

On je istakao da je u proteklih 11 godina nekoliko puta bio medijski povezivan sa švercom oružja ili ekstremizmom, ali da nikad ništa nije dokazano.

"Ako sam ja to radio, onda bi me valjda neko uhapsio ili saslušao do sada. Ti navodi su mi otežali život i zbog toga imam i velikih porodičnih problema", rekao je on.

Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH, juče je naveo da njemu nisu poznati ti medijski navodi, jer se, kako je rekao, radi o operativnim policijskim saznanjima.

"Mi smo uvijek na oprezu kad se radi o takvim stvarima, ali prvenstveno se policijske i obavještajne agencije bave tim poslovima jer se tu radi na operativnom nivou", rekao je Krešić.

Gojko Vasić, načelnik Krim-policije RS, rekao je da njima nisu poznati ti podaci, te da se vjerovatno radi o saznanjima drugih policijsko-bezbjednosnih tijela u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije