Agrar

Glamočki krompir - sprega čovjeka, prirode i privrede

Glamočki krompir - sprega čovjeka, prirode i privrede
Foto: Pixabay | Glamočki krompir - sprega čovjeka, prirode i privrede

GLAMOČ - Projekat o zaštiti geografskog porijekla glamočkog krompira pod nazivom "Glamočki krompir - sprega čovjeka, prirode i privrede" promovisan je danas u Glamoču.

Siniša Šolak, predsjednik Udruženja "Glamočki krompir", kaže da su projekat podržali Centar za životnu sredinu Banjaluka i opština Glamoč, te da su na promociji bili predstavnici Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, profesori i sa Tehnološkog fakulteta u Banjaluci, kao i poljoprivredni proizvođača, ali i predstavnici vlasti.

"Profesori sa fakulteta su upoznali prisutne sa mjerom kvaliteta, načinom analize, tragovima kvaliteta, odnosno šta je ono što glamočki krompir čini to što jeste, koje su specifičnosti zbog koji smo ušli u ove procedure", kazao je Šolak.

Kako je rekao, polovinom maja biće održana druga promocija prilagođena članovima, odnosno na kojoj će učestvovati poljoprivredni proizvođači i budući korisnici, gdje će ih, kako kaže Šolak, upoznati na koji način podzakonskim aktima štite, ali i garantuju da je to glamočki krompir.

"30. juna, objavom u službenim glasilima, glamočki krompir zvanično dobija oznaku geografskog porijekla, tako da će u skladu s tim biti organizovana promocija uz prikladne sadržaje. Polovinom jula zvanično će biti promovisan glamočki krompir kao krompir sa zaštićenim geografskim porijeklom", ističe Šolak.

Kako je pojasnio, ovo je prvi put da će kupci imati mogućnost da jednostavnim skeniranjem etikete provjere podatke o konkretnom proizvođaču.

"Takođe, tu će biti i uvid u zasijane površine, uvid u dnevnik proizvodnje, odnosno kad je šta rađeno, tretirano, vađeno i koje su količine", rekao je Šolak za "Nezavisne novine".

Prošle godine je glamočki opanak, tradicionalni opanak s područja Glamoča, uz podršku projekta USAID Turizam, upisan u Registar geografskih oznaka i imena porijekla pri Institutu za intelektualno vlasništvo BiH

Do sada su oznakom porijekla i geografskog porijekla u BiH zaštićeni nevesinjski krompir visočka pečenica, livanjski sir i drvarski mućeni pekmez od drenjina.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije