Agrar

Izdanci hmelja 1.000 evra za kilogram: Zašto su tako skupi?

Izdanci hmelja 1.000 evra za kilogram: Zašto su tako skupi?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Izdanci hmelja 1.000 evra za kilogram: Zašto su tako skupi?

Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke.

Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su cijenjeni. U Belgiji i Nizozemskoj se prodaju i do 1.000 evra po kilogramu, piše East Fruit. No, sve je popularniji i u drugim zemljama, prenosi Agroklub.

Ono što ih čini tako skupima je to što se hmelj većinom ne uzgaja za ove svrhe, nego ga pojedinci beru u svojoj okolini. Osim toga, vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus.

Imaju protivupalna svojstva

Preporuka je da se kratko termički obrade, a imaju okus sličan kelju, s orašastom, ali i notom hmelja. Pripremaju se jednako kao obične šparoge - pirjaju se na maslacu s malo soli i limunovim sokom ili kratko kuvaju na pari. Odlično se slažu s kuvanim krompirom, ribom i piletinom ili pak u omletu s jajima.

Izdanci ove biljke nutritivno su vrijedni jer osim vlakana sadrže brojne vitamine, i minerale, a najviše vitamin C i A te kalij. Bogati su antioksidansima te imaju protivupalna svojstva. Osim toga, sadrže i spoj ksantohumol koji je djelotvoran protiv nesanice, a pojedina su istraživanja pokazala da može biti efikasan protiv nesanice, ali i raka dojke i prostate. Ovog spoja ima najviše u češerima zrelog hmelja koji se koriste kao čaj.

Dobrobit ove biljke, kao i cijena koju postiže mogli bi potaknuti male poljoprivrednike da pokrenu uzgoj na svom zemljištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije