Analize

Dodik traži da BiH štampa dvije milijarde KM

Dodik traži da BiH štampa dvije milijarde KM
Dodik traži da BiH štampa dvije milijarde KM

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da BiH ima 105 odsto pokrića svoje monete u opticaju i dodao da bi trebalo da se odštampa i pusti u promet još dvije milijarde konvertibilnih maraka kako bi se taj prebačaj eliminisao.

"BiH je jedina zemlja na svijetu koja ima emisiju koja je pokrivena sa 105 odsto realnog osnova. To znači da imamo 500 miliona evra više nego što imamo konvertibilnih maraka u opticaju", naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Tema doštampavanja novca povela se na pitanje novinara šta je rezervna varijanta Republike Srpske, pošto se MMF predomislio i saopštio da neće krajem januara razmatrati novu tranšu za BiH.

"Zalažem se za ono za šta imamo realno pokriće, odštampamo novac i pustimo u promet. Riješili bismo mnoge svoje bilansne probleme, deficite i drugo", rekao je Dodik i dodao da BiH trenutno svoje devizne rezerve čuva kod Dojče banke po kamati od 0,06 odsto, koju je nazvao "beznačajnom".

"Oni koji imaju suverenu monetarnu politiku ne moraju da sarađuju sa MMF-om. Mogli bismo i mi, kada bismo bili monetarno slobodni, da kod Centralne banke BiH insistiramo da sada donese odluku da se na osnovu tih 500 miliona evra štampaju konvertibilne marke u iznosu od 990 miliona"; rekao je Dodik.

On je dodao da bi se time finansijskom tržištu obezbjedila preko potrebna sredstva, a da bi 300 do 400 miliona KM Centralna banka BiH mogla da pozajmi državnim institucijama.

"Tada nam MMF ne bi ni trebao", zaključio je Dodik.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije