Analize

Ko su najveći uvoznici u BiH?

Ko su najveći uvoznici u BiH?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ko su najveći uvoznici u BiH?

U prva tri mjeseca 2024. godine najveći uvoznik na teritoriji BiH je Holdina, ćerka firma hrvatskog naftnog giganta INA, koja se bavi uvozom i distribucijom nafte i naftnih derivata.

U vlasništvu ove kompanije je i domaći Energopetrol. INA i Energopetrol, kako se navodi, zajedno čine najveću mrežu benzinskih stanica u BiH.

Na drugom mjestu liste najvećih uvoznika je GIKIL, odnosno Global Ispat Koksna Industrija iz Lukavca. Riječ je o vodećem proizvođaču koksa u BiH regionu.

Treća je, kako navod Biznisinfo, Optima grupa Banjaluka, naftna industrija u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta. U okviru grupe posluju rafinerije u Modriči i Brodu, kao i maloprodajni lanac Nestro petrol.

Uvoznik lijekova Hercegovinalijek probio se na visoko 4. mjesto, a na petom je ponovo naftni div Petrol.

ArcelorMittal je, navodi Biznisinfo, pao na šesto mjesto zbog problema u poslovanju o kojima su mediji izvještavali.

Veliki uspon bilježi Violeta iz Gruda, koja iz godine u godinu sve bolje posluje, te koja je usred velikog investicionog ciklusa. Ovo je značajan skok jer je u prošloj godini Violeta bila na desetom mjestu.

Na listi najvećih uvoznika su i TT kabeli iz Širokog Brijega, uvoznik VW vozila - Porsche BH, naftna kompanija Antunović AGS i Feal Široki Brijeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije