Analize

Od boravišne takse prikupljeno skoro 1,2 miliona KM

Od boravišne takse prikupljeno skoro 1,2 miliona KM
Foto: Ilustracija | Od boravišne takse prikupljeno skoro 1,2 miliona KM

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse, u kome se navodi da je u prošloj godini po tom osnovu naplaćeno 1.175.509 KM, što je 12 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

"To je u odnosu na 2016. godinu, kada je prikupljeno 1.049.037 KM, više za 126.471 KM, odnosno zabilježeno je povećanje prihoda od 12 odsto", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Srpske je na današnjoj sjednici donijela i odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Ministarstvu porodice, omladine i sporta od 1. januara do 31. oktobra, u ukupnom iznosu od 764.377 KM.

Za subvencije kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova raspoređuju se 400.000 KM, za tekuće grantove neprofitnim udruženjima i organizacijama za afirmaciju porodice 7.790 KM, a za tekuće grantove za realizaciju programa definisanih Omladinskom politikom Srpske i projekata za unapređenje i razvoj omladinskog organizovanja 28.630 KM.

Za tekuće grantove za podršku aktivnostima i projektima za unapređenje i razvoj volontiranja raspoređuje se 17.337 KM, za tekuće grantove sportskim organizacijama 201.429 KM, za tekuće grantove sportskim organizacijama lica sa invaliditetom u Srpskoj 8.277 KM, a za tekuće grantove za finansiranje sportskih klubova i sportskih manifestacija u Brčko distriktu BiH 13.344 KM.

Sredstva od 42.853 KM raspoređuju su za tekuće grantove za nacionalna sportska priznanja Srpske, a za tekuće grantove vrhunskim i perspektivnim sportistima u Republici Srpskoj 42.281 KM i tekuće grantove udruženjima od javnog interesa 2.434 KM.

Vlada je prihvatila informaciju o Projektu integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine, zaduživši Ministarstvo saobraćaja i veza da aktivno učestvuje u razgovorima u vezi sa navedenim projektom i da o svemu redovno izvještava Vladu.

Svjesna činjenice da je obnova plovnog puta Save od velikog značaja za sve zemlje kroz koje protiče, Svjetska banka je, uz saradnju Međunarodne komisije za sliv ove rijeke, ponovo pokrenula aktivnosti na uređenju plovnog puta.


Na današnjoj sjednici Vlada Republike Sropske je smijenila ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića. Opširnije pročitajte klikom OVDJE


"Ali sada uz aktivno učešće svih zainteresovanih strana, odnosno nadležnih institucija za sprovođenje Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save u BiH. Implementacija projekata se očekuje od 2020. do 2025. godine, a u međuvremenu je potrebno da se izradi tehnička dokumentacija i usaglase svi detalji za početak realizacije", naveli su iz Vlade.

U Informaciji se navodi da je u okviru Regionalnog projekta za integrisani razvoj koridora rijeke Save i Drine, Svjetska banka dostavila i pregled projekata i potprojekata u okviru ovog programa, sa iznosom troškova.

U okviru podkomponente - Unapređivanje vodnog puta - navedene su aktivnosti čije bi izvršenje doprinijelo poboljšanju plovnog puta rijeke Save.

"Aktivnosti se odnose na deminiranje desne obale rijeke Save, uklanjanje kritičnih mjesta na plovnom putu, uređenje plovnog puta i podizanje nivoa plovnosti i uređenja luka i pristaništa na rijeci", navodi se u saopštenju Vlade Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije