BiH

Smijenjen Dane Malešević

Smijenjen Dane Malešević
Foto: N.N. | Smijenjen Dane Malešević

BANJALUKA – Kao što se i očekivalo, Vlada Republike Srpske na danas održanoj sjednici smjenila je Danu Maleševića, ministra prosvjete i kulture Republike Srpske koji je kadar DNS-a, a usvojena je i ostavka Radmile Mihić, pomoćnika ministra finansija.

"Predsjednica Vlade Željka Cvijanović ovlastila je Alena Šeranića, ministra nauke i tehnologije, da zbog razrješenja ministra prosvjete i kulture Daneta Maleševića, vrši dužnost ministra prosvjete i kulture, do izbora novog ministra prosvjete i kulture, a najduže u roku od 90 dana", saopšteno je Biro za odnose sa javnošću Vlade RS.

Malešević je danas bio nedostupan i kako saznajemo on je otputovao na sajam knjiga u Beograd,  a niko od funkcionera, uključujući i Marka Pavića, lidera DNS-a se nije javljao na mobilni telefon.

Takođe, nije poznato zašto je konkretno Mihićeva podnijela ostavku.

Inače, o Maleševićevoj smjeni priča se već danima i on nije prvi kadar DNS-a koji je smjenjen sa funkcije. Sve je počelo nakon oktobarskih izbora, odnosno nakon što je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a najavio da će se obračunati sa "mangupima" iz te stranke ali i iz svojih redova jer su na prethodnim izborima radili protiv interesa koalicije.

Zanimljivo je da je smjena ministra Maleševića najavljena isti dan kada je Marko Pavić, lider DNS-a rekao da je razgovarao sa Dodikom i da je dogovoreno da se njihovi kadrovi ne smjenjuju bez njih, odnosno bez dogovora sa njima.

Takođe tada je naglasio da u redovima DNS-a nema mangupa i da se neće odreći nijednog svog čovjeka jer, kako je rekao, nisu tačne informacije da su ljudi iz DNS-a radili protiv interesa koalicije i zajedničkih kandidata.

U DNS-u  je danas vladao muk, a nakon smjene Maleševića gotovo nijedan od funkcionera nije bio raspoložen da razgovara na tu temu upućujući nas na stranku i stranačko rukovodstvo koje se uglavnom nije javljalo na mobilni telefon.

Protiv smjene Maleševića još ranije se izjasnio Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske koji je Cvijanovićevoj dostavio negativno mišljenje na razrješenje ministra prosvjete i kulture.

Prema nezvaničnim informacijama razloge za smjenu Maleševića, pored "neraščišćenih računa" u samom DNS-u, treba tražiti i u činjenici da je u Gradišci iz koje dolazi Malešević, Cvijanovićeva kao kandidat dobila 13.845 glasova, a vladajuće stranke 16.531, dakle osvojila je manje glasova nego što je koalicija imala u tom gradu.

Takođe, spekuliše se da Malešević nije želio da udovolji pojedinim zahtjevima da smjeni jednog svog savjetnika i direktora jedne Osnovne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije