Analize

Poslije toliko godina: Nasljednici traže dio Takova

Poslije toliko godina: Nasljednici traže dio Takova
Foto: N.N. | Poslije toliko godina: Nasljednici traže dio Takova
N.N.

Porodica Milosavljević iz Gornjeg Milanovca traži obeštećenje od Srbije zbog oduzimanja radnje, od koje je kasnije nastao PIK Takovo

Da su okolnosti bile drugačije porodica Milosavljević bi u ponedeljak, 29. januara, proslavila 77. rođendan bombondžijskoj radnji koju je njihov otac i deda Ivan osnovao u osvit Drugog svjetskog rata u Gornjem Milanovcu.

Bombondžijska radnja "Takovo" preživjela je rat, ali ne i ono što je došlo poslije njega. Pred kraj 1948. Ivanu Milosavljeviću radnja je oduzeta, a rješenjem države u nju je vraćen, ne više kao vlasnik već kao glavni majstor u proizvodnji. Iz njegove radnje kasnije je nastao PIK Takovo, koji je 2004. kupio Svislajon. Sve ove godine ime Takovo preživjelo je, a porodica Ivana Milosavljevića sada putem restitucije pokušava da nadoknadi barem dijelom ono što je njemu oteto, piše Danas.

"Deda je radnju otvorio 29. januara 1941. na adresi Kralja Aleksandra 3 i o tome postoji osnivački akt. Radnja je radila za vreme rata bez prekida, a kad je završen, od Zanatske komore stigla je i potvrda kojom se dedi odobrava ponovna registracija radnje koja tada prerasta u fabriku bombona i ratluka Takovo. Onda je oktobra te godine deda bez obrazloženja zatvoren na tri nedelje, a kada je izašao radnja mu je oduzeta, a on je dobio rešenje kojim se od 1. novembra 1948. vraća da radi u svoju firmu koja je sad postala društvena", kaže Ivanov unuk Vladimir Milosavljević.

Od dedine, sada državne fabrike bombona i ratluka Takovo i zemljoradničke zadruge Progres je 1962. nastao PIK Takovo, a Ivan Milosavljević je sve do penzije radio u toj firmi. Mnogo godina kasnije, PIK Takovo prodat je kompaniji Svislajon, a Vladimir Milosavljević za Danas kaže da su oni odlučili da traže povraćaj imovine i to udio u Kompaniji "Takovo" AD, što podrazumijeva ime/brend, nepokretnosti, pokretnosti i sve što je Ivan Milosavljević unio u PIK Takovo te 1962. godine.

"Postupak u Agenciji za restituciju je još u toku, ali bez obzira kakav odgovor bude, ukoliko ga bude pošto Agencija u ovom slučaju nije nadležna, ono što mi možemo da uradimo jeste da podnesemo tužbeni zahtev sudu protiv države i sadašnjeg vlasnika, koji već 14 godina bez plaćanja naknade koristi brend TAKOVO u našem vlasništvu", ističe Milosavljević.

Milosavljevići imaju dosta dokaza o tome da je deda Ivan imao radnju, ali papir kojim im država kroz restituciju može dati obeštećenje - pisani dokaz o tome da je država oduzela radnju nemaju, jer, kako tvrde, ne postoji i nikada nije izdat. Vladimir Milosavljević kaže i da u slučaju da Agencija ne donese rješenje, oni mogu sudskim putem da dođu do pravde.

"Treba da se utvrdi, a to je moguće, koliko je vredela dedina fabrika, odnosno može da se utvrdi koliko je prilikom nastanka PIK Takovo bio udeo dedine fabrike bombona i ratluka. Procenjena vrednost PIK Takovo pred privatizaciju bila je 100 miliona evra", ističe Vladimir Milosavljević.

U Agenciji za restituciju za Danas potvrđuju da je porodica Milosavljević podnijela zahtjev u kom potražuje preduzeće Takovo kao pravno lice, zatim obeštećenje za izgubljenu dobit kao i prava intelektualne i industrijske svojine.

"Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju propisano je da se ne vraćaju oduzeta preduzeća, kao i da se ne može zahtevati naknada štete po osnovu izgubljene dobiti zbog nemogućnosti korišćenja odnosno upravljanja podržavljenom imovinom. Stoga, podnosiocu zahteva se ne može vratiti preduzeće Takovo, kao što mu se ne može platiti naknada za izgubljenu dobit niti prava po osnovu intelektualne i industrijske svojine", navodi se u odgovoru Agencije Danasu.

Podnosilac zahteva bi eventualno, kako ističu u Agenciji, imao pravo na obeštećenje za oduzeto preduzeće, odnosno za oduzete nepokretnosti u kojima se nalazila bombondžijska radnja.

"Rešenje u ovoj upravno-pravnoj stvari još uvek nije doneto, budući da podnosilac zahteva nije dostavio akt odnosno ispravu na osnovu koje je imovina oduzeta, a Zakon isključivo predviđa da pravo na vraćanje oduzete imovine odnosno obeštećenje imaju bivši vlasnici, kojima je imovina oduzeta na osnovu akta o podržavljenju", napominju u Agenciji.

Pod aktom o podržavljenju u smislu Zakona smatra se pravni akt koji je imao neposredno dejstvo, kao što je presuda, odluka, rješenje i drugi pravni akt kojim je izvršeno oduzimanje imovine.

"Faktički oduzeta imovina, odnosno imovina oduzeta bez pravnog osnova, odnosno bez nekog akta države, ne može se vratiti niti obeštetiti u postupku restitucije. Podnosilac zahteva nije dostavio odluku o oduzimanju, a takvu odluku ni Agencija nije uspela da pribavi u dosadašnjem toku postupka", ističe se u odgovoru Agencije za restituciju.

Majstorsko pismo iz 1932.

Uz majstorsko pismo iz 1932, osnivački akt iz 1941, Vladimir je pokazao i kako su izgledale etikete za proizvode iz deda Ivanove nadaleko poznate radionice. Sačuvali su Milosavljevići i fotografije, ali i račune. Na jednom od njih, iz aprila 1948. vidi se da je iz Slovenije željeznicom stiglo čak 350.000 etiketa za karamele, koje su plaćene više od 11.000 dinara.

(b92)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Odobren projekat “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi”

Marketing tim / 03.08.2018 14:58

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Sarajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih projekata namijenjenih za zapošljavanje u okviru javnog poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Sarajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih projekata namijenjenih za zapošljavanje u okviru javnog poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

Među 157 prijava, projektna aplikacija koju je Udruženje GEA razvilo u saradnji sa opštinom Petrovac odabrana je zajedno sa još 14 projekata iz raznih djelatnosti koji će biti podržani iznosima od 150.000 do 200.000 evra, a čiji je cilj prekvalifikacija nezaposlenih, stvaranja novih radnih mjesta i podržavanje lokalnog ekonomskog razvoja.

Projekat “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi” fokusiran je na obezbjeđivanje radnih mjesta u oblasti poljoprivrede u opštinama Petrovac, Bosanski Petrovac, Istočni Drvar, Drvar, Ključ i Ribnik i to za najranjivije kategorije poput raseljenih osoba, povratnika, žena, mladih te osoba koje su pogođene poplavama.

Aktivnosti izabranih lokalnih partnera trebalo bi da traju do decembra 2018. godine.

Najčitanije