Analize

Povećanje PDV-a u BiH usporava ekonomski rast i pogoršava standard

Povećanje PDV-a u BiH usporava ekonomski rast i pogoršava standard
Povećanje PDV-a u BiH usporava ekonomski rast i pogoršava standard

SARAJEVO - Spoljnotrgovina komora BiH (STK BiH) protiv je povećanja stope PDV-a, jer bi se na taj način usporio ekonomski rast i pogoršao životni standard građana, posebno penzionera i nezaposlenih.

"Ne bi trebalo povećati stopu PDV-a, jer bi to dovelo do rasta cijena robe i usluga. S obzirom da u BiH trenutno 48 odsto građana živi na granici siromaštva, novo poresko opterećenje gurnulo bi ih ispod ove granice", objasnio je ekonomski analitičar STK-a Duljko Hasić.

On tvrdi da bi novo poresko opterećenje imalo katastrofalne posljedice na privredu u BiH, posebno na mala preduzeća, ali i na ostale privredne subjekte jer bi se zbog smanjene ukupne tražnje, odnosno smanjenog dostupnog novca, smanjila tražnja i za njihovim proizvodima.

"S obzirom da su poreska opterećenja u BiH, posmatrano kroz postotak bruto nacionalnog dohodka (BDP), daleko najveća u odnosu na zemlje u regiji, a kvalitet života građana BiH nizak, bilo kakvo povećanje stope PDV-a građane bi dovelo do ruba siromaštva", rekao je Hasić danas na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da je, s druge strane, nakon posljednjih oktobarskih izbora, stopa rasta zapošljavanja u javnom sektoru u BiH bila enormno visoka.

"Ekonomski je opravdano i moralmo daleko ispravnije raditi na racionalizaciji javne uprave na svim nivoima, uštedi i efikasnijem trošenju budžetskih sredstava, posebno uzimajući u obzir izdvajanja za plate zaposlenih u javnoj upravi, koja trenutno iznose 3,2 milijarde KM ili 12,8 odsto BDP-a", rekao je Hasić.

Ukoliko bi se izdvajanja za plate zaposlenih u javnoj upravi svela na nivo od 10 odsto BDP-a, kao što je slučaj u Hrvatskoj i Srbiji, vlade na svim nivoima bi na raspolaganju imale oko 800 miliona godišnje.

"Iako smo svjesni regresivnog djelovanja PDV-a s jednom stopom, istovremeno smo uvjereni da se PDV ne smije upotrebljavati za svrhe koje ne može riješiti na zadovoljavajući način. Njegov cilj jeste prikupljanje prihoda oporezivanjem potrošnje, a ne provođenje mjera socijalne ili ekonomske politike", istakao je analitičar STK BiH.

Njegova se regresivnost, naveo je Hasić, mora ispravljati drugim instrumentima fiskalnog sistema kao što su direktni transferi iz budžeta u obliku socijalne pomoći siromašnima i progresivno djelovanje poreza na dohodak i ostalih poreskih oblika.

Preduslov za trajno smanjenje ''poreskog pritiska'' jeste smanjivanje budžetskih rashoda.

"To se posebno odnosi na rješavanje velikih i nagomilanih problema u fondovima penzijskog i zdravstvenog osiguranja. Započinjanje reforme u tim fondovima ima presudnu važnost za smanjivanje državnih rashoda, što će dopustiti i smanjenje poreskog opterećenja", konstatovao je Hasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije