Analize

Prihodi od naknada za igre na sreću u RS porasli za trećinu

Prihodi od naknada za igre na sreću u RS porasli za trećinu
Foto: Pixabay | Prihodi od naknada za igre na sreću u RS porasli za trećinu

BANJALUKA - Prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću imaju trend rasta od početka primjene novog Zakona o igrama na sreću, a u prvih šest mjeseci ove godine prikupljeno je 17,6 miliona KM ili 32 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Iz resornog ministarstvu ističu da puni efekat primjene Zakona o igrama na sreću, koji je usvojen u martu, očekuju krajem godine, jer tek od polovine septembra ističe rok za usklađivanje priređivača igara na sreću sa odredbama novog zakona.

"Ukupan prihod budžeta Srpske u prošloj godini od naknada od priređivanja igara na sreću iznosio je 27,6 miliona KM. Prema podacima Poreske uprave, broj prijavljenih radnika u oblasti igara na sreću 31. decembra 2018. godine, odnosno u vrijeme važenja prethodnog zakona, iznosio je 2.457, dok je 31. juna, u vrijeme važenja novog zakona, bilo 2.426 zaposlenih", navode u Ministarstvu finansija povodom učestalih natpisa u medijima u vezi sa usvojenim Zakonom o igrama na sreću.

Prema podacima Poreske uprave, priređivači igara na sreću u Srpskoj su na osnovu prijavljene dobiti u igrama na sreću za 2018. godinu prijavili porez na dobit u iznosu od 3,9 miliona KM.

"To čini oko 1,5 odsto ukupno plaćenog poreza na dobit u Republici Srpskoj, što je poražavajuće imajući u vidu ekspanziju priređivanja igara na sreću. U Srpskoj su u trenutku donošenja novog zakona 1.033 kladionice imale odobrenje Uprave za igre na sreću, 441 automat-klub sa 5.369 automata, šest priređivača internet igara na sreću, 16 klasičnih tombola, jedan kazino i 1.097 lokacija na kojima se priređuju elektronske igre putem 1.630 terminala za elektronske igre na sreću", kažu u Ministarstvu finansija Srpske.

Cilj donošenja novog zakona, kako su naveli, bilo je unapređenje sistema igara na sreću, posebno nadzora i razvijanje obima poslovanja u zakonskim okvirima, a samim tim i povećanje budžetskih prihoda.

"S obzirom na to da je riječ o djelatnosti od javnog interesa, ta oblast mora biti detaljno normirana i kontrolisana od države, kao što je slučaj u svim državama", navode u Ministarstvu finansija.

Podsjetili su da državne lutrije u zemljama u okruženju imaju pravo na osnovu zakona da priređuju sve igre na sreću, a da u svijetu ima čak i primjera da je država jedini priređivač igara na sreću.

"Pravo na priređivanje elektronskih igara na sreću postaje isključivo pravo `Lutrije Republike Srpske` zato što su elektronske igre u suštini lutrijske igre na sreću koje se priređuju putem terminala za elektronske igre, odnosno putem video-lutrijskih terminala i prirodno je da ih kao takve ne mogu priređivati drugi priređivači, već isključivo `Lutrija Republike Srpske`", istakli su u Ministarstvu finansija.

Prethodni zakon je omogućavao da se elektronske igre na sreću mogu priređivati u igračnicama za elektronske igre, a od 2012. godine i na mjestima gdje se priređuju druge igre na sreću kao što su kladionice, automat klubovi i kazina.

"U skladu sa odredbama novog zakona, priređivači kojima je istekla licenca dužni su da uklone terminale putem kojih su priređivali elektronske igre na sreću iz prostora u kojima su priređivane. To praktično znači da će poslovna jedinica u kojoj je bio postavljen terminal nastaviti sa radom samo će terminal biti uklonjen", pojasnili su u Ministarstvu finansija.

Komentarišući tvrdnje da će novi zakon uticati na zatvaranje objekata u kojima se priređuju igre na sreću, u Ministarstvu finansija ističu da u dosadašnjoj praksi nije postojala ni jedna igračnica u Srpskoj, odnosno prostor u kojem se priređuju samo elektronske igre, već su one priređivane u kladionicama, automat klubovima u okviru kladomata koji su posebna vrsta kladionice i postavljani su u ugostiteljskim objektima.

"Novim zakonom pravo priređivanja igara na sreću putem automata, kazina, kladionica i lutrijskih igara na sreću se ne mijenja, već se za te priređivače samo modifikuju uslovi za priređivanje u vezi sa naknadama i računarskim sistemom", pojasnili su u Ministarstrvu finansija.

Oporezivanje priređivanja igara na sreću do sada je bilo u najvećoj mjeri u paušalnom iznosu po uplatno-isplatnom mjestu, terminalu ili automatu za igru na sreću.

"Uvođenje onlajn nadzora stvorilo je tehničke i pravne pretpostavke za oporezivanje u odnosu na prihod svih priređivača igara na sreću. Novim zakonom predviđena je potpuna onlajn kontrola posredstvom računarskih sistema koji će morati da imaju tehničke specifikacije koje omogućavaju Ministarstvu finansija potpuni uvid u sve aspekte priređivanja igara na sreću", napominju u resornom ministarstvu.

Prethodnim zakonom je bilo propisano da su dobici od igara na sreću oporezovani samo ukoliko su iz lutrijskih igara.

"To je dovodilo u neravnopravan položaj dobitnike u lutrijskim igrama u odnosu na druge dobitnike kao što su iz kladioničkih igara. Novim zakonom je normirano da se oporezuju svi dobici u igrama na sreću veći od 1.000 KM", istakli su u Ministarstvu finansija.

Novim zakonom je prvi put uveden i međunarodni standard odgovornog priređivanja igara na sreću koji, između ostalog, označava i obavezu priređivača da usmjere određene kapacitete za sprečavanje zavisnosti od kockanja, kao što je uređeno u svim razvijenim zemljama.

Ovaj standard podrazumijeva i ograničenje reklamiranja, kao i obavezu u okviru reklama upućivanja na mjesta na kojima igrači mogu dobiti besplatnu psihološku pomoć ili upozorenja o štetnosti kockanja.

"I ovaj, kao i prethodni zakon sadrže vrlo jasne zabrane igranja maloljetnicima i jasnu uputu postupanja u skladu sa propisima o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Dodatnim normama stvara se još čvršća zakonska regulacija društveno odgovornog ponašanja u ovoj oblasti", navode u Ministarstvu finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije