Analize

Republika Srpska od naredne sedmice zaduženija za 55 miliona

Republika Srpska od naredne sedmice zaduženija za 55 miliona
Republika Srpska od naredne sedmice zaduženija za 55 miliona

BANJALUKA - Republika Srpska će se naredne sedmice zadužiti za novih 55 miliona KM.

Na Banjalučkoj berzi najavljena je prodaja i obveznica Republike Srpske vrijednih 40 miliona KM, kao i trezorskih zapisa u iznosu od 15 miliona KM.

Srpska emituje obveznice i trezorske zapise kako bi osigurala sredstava po osnovu finansiranja budžetskih izdataka u ovoj godini.

Već u ponedjeljak, 5. septembra, Republika Srpska će na Banjalučkoj berzi ponuditi na prodaju entitetske obveznice od 40 miliona KM, a ne kako je ranije bilo najavljeno 20 miliona.

U javnom pozivu za upis i uplatu emisije obveznica RS je navedeno da je kamatna stopa fiksna i na godišnjem nivou iznosi 4,5 odsto.

Rok dospjeća ovih dugoročnih hartija od vrijednosti je sedam godina. Predsjednica Vlade Željka Cvijanović ranije je rekla da je procijenjeno da postoji interes i mogućnost da se, umjesto u iznosu od 20 miliona, prodaju obveznice u vrijednosti od 40 miliona KM.

U javnom pozivu Ministarstvo finansija RS je za 8.septembar najavilo i prodaju trezorskih zapisa, u vrijednosti od 15 miliona KM, a datum dospjeća je mart naredne godine, prenosi Fena.

Tokom prošle godine u Republici Srpskoj je izvršeno pet emisija dugoročnih obveznica u ukupnoj nominalnoj vrijednosti  241,3 miliona KM. Na kraju 2015. stanje duga po osnovu emitovanih dugoročnih obveznica iznosilo je 534,5 miliona KM.

Lani se Republika Srpska i kratkoročno zadužila emisijom trezorskih zapisa u iznosu od 86,2 miliona KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije