Analize

U RS rast fizičkog obima proizvodnje za 3,6 odsto

U RS rast fizičkog obima proizvodnje za 3,6 odsto
Foto: Ilustracija | U RS rast fizičkog obima proizvodnje za 3,6 odsto
Srna

BANJALUKA - Fizički obim industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj u prošloj godini rastao je po stopi od 3,6 odsto u odnosu na 2017. godinu, navedeno je u informaciji Vlade Srpske o statističkim pokazateljima stanja u prerađivačkoj industriji i njihovom kretanju u prošloj godini.

U ovoj informaciji koja je usvojena na današnjoj sjednici, navodi se da su najveći rast obima proizvodnje prerađivačke industrije u posmatranom periodu, imale proizvodnja namještaja sa rastom od 6,9 odsto, proizvodnja mašina i opreme sa rastom od 20 odsto i proizvodnja pića sa rastom od sedam odsto.

Prema dostavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u prošloj godini iznosio je 56.436 i veći je za 3,7 odsto, ili za 1.996 radnika zaposlenih u odnosu na 2017. godinu, navodi se u saopštenju Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Privredni subjekti iz prerađivačke industrije imaju najznačajniji uticaj na spoljnotrgovinski bilans Republike Srpske, jer su ostvarili 85 odsto ukupno ostvarenog izvoza Srpske u prošloj godini.

Prerađivačka industrija je u prošloj godini ostvarila izvoz veći za 8,6 odsto u odnosu na 2017. godinu, dok je u isto vrijeme uvoz prerađivačke industrije povećan za 8,4 odsto.

U prošloj godini prerađivačka industrija ostvarila je obim spoljnotrgovinske razmjene od 7,4 milijarde KM, što je više za 8,3 odsto u odnosu 2017. godinu.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije