Analize

Zubni tehničari najbrže do posla

Zubni tehničari najbrže do posla
Zubni tehničari najbrže do posla

BANJALUKA- Zubno-stomatološki tehničari, ugostiteljsko-kulinarski tehničari te hemijski tehničari laboranti najbrže se zapošljavaju u gradu na Vrbasu, podaci su banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje RS kada su u pitanju osobe sa srednjom stručnom spremom.

Ponuda i potražnja poslova na tržištu rada mogle bi da budu putokaz svršenim osmacima i njihovim roditeljima koju srednju školu da upišu.

Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole, istakao je da je posljednjih godina navala na medicinske škole velika, prije svega zbog mogućnosti dobijanja posla u inostranstvu.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja Banjaluke, ističe da je sasvim normalno da ugostiteljski radnici kratko čekaju zaposlenje.

"Banjaluka s velikim brojem ugostiteljskih objekata logično da zaposli svaki mjesec veliki broj ugostitelja", kaže Tatić i dodaje da mu je drago što veliki broj završenih osnovaca odluči da se bavi ugostiteljstvom, jer je to grana koja poslije građevine nudi sigurno zaposlenje.

Da o situaciji na tržištu rada vodi računa kaže i majka jedne maturantkinje, koja je pomogla kćerki da se odluči da upiše medicinsku školu.

"U zadnje vrijeme najlakše do posla i kod nas i u inostranstvu dolaze djeca koja završe medicinsku školu", dodala je ova majka Sanja T.

Prema riječima Vedrane Milinković, višeg stručnog saradnika za informisanje i odnose s javnošću u Zavodu, dužina čekanja na zaposlenje uslovljena je nizom faktora.

"Iskustva pokazuju da se lica koja prođu obuku za aktivno traženje posla i koja su aktivna na tržištu rada brže zapošljavaju", ističe, između ostalog, Milinkovićeva.

Na posao najduže čekaju upravni tehničari s prosječnom dužinom čekanja oko 10 godina i pet mjeseci, zatim tehničari finalne prerade drveta oko šest godina i osam mjeseci, te ekonomski i mašinski tehničari s prosječnom dužnom čekanja oko pet godina i osam mjeseci.

Zubno-stomatološki tehničari na posao čekaju oko tri mjeseca, a ugostiteljsko-kulinarski tehničari oko  godinu i četiri mjeseca.

Inače, Sajam zanimanja biće održan u petak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije