Privreda

Aerodrom Dubai ulazi u projekat vrijedan skoro 35 milijardi dolara

Aerodrom Dubai ulazi u projekat vrijedan skoro 35 milijardi dolara
Foto: Pixnio | Aerodrom Dubai ulazi u projekat vrijedan skoro 35 milijardi dolara

​Aerodrom Dubai International, najprometnija komercijalna vazdušna luka na svijetu za međunarodna putovanja, premjestiće u narednih 10 godina svoje operacije na drugi aerodrom u gradu, koji se nalazi u južnom dijelu Arabijske pustinje, zbog projekta vrijednog skoro 35 milijardi dolara, izjavio je danas vladar ovog emirata, šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum.

Objava šeika Al Maktuma označava najnovije poglavlje u poslovnom oporavku dugolinijskog prevoznika kompanije Emirates nakon pandemije koronavirusa koja je zaustavila međunarodna putovanja, prenosi "AP".

Planovi da se operacije sa aerodroma Dubai International presele na aerodrom Dubai World Central, već godinama postoje, ali su odlagani zbog posljedica ekonomske krize u ovom emiratu.

"Gradimo novi projekat za buduće generacije, obezbjeđujući kontinuirani i stabilan razvoj za našu djecu i njihovu djecu. Dubai će biti svjetski aerodrom, urbani centar i nova globalna tačka" rekao je šeik Muhamed u onlajn saopštenju.

Šeikovo saopštenje objavljeno je uz kompjuterski generisane prikaze zakrivljenih, bijelih terminala koji podsjećaju na tradicionalne beduinske šatore.

Aerodrom će uključivati pet paralelnih pista i 400 ulaznih gejtova, navedeno je u saopštenju.

Dubai i nacionalna avio-kompanija brzo su se oporavili od pandemije koronavirusa tako što su nastavili sa turizmom čak i dok su neke zemlje sporije izlazile iz svog pandemijskog zastoja.

Godišnji saobraćaj za 2019. godinu iznosio je 86.3 miliona putnika, a 2018. godine aerodrom Dubai je imao 89.1 milion putnika.

Ranije u februaru, Dubai je objavio da je u 2023. godini evidentirano 17.15 miliona noćenja stranih posjetilaca, a prosječna popunjenost hotela iznosila je oko 77 odsto, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije