Privreda

Agencija: Špirić ne ispunjava uslove za direktora "Krajina osiguranja"

Agencija: Špirić ne ispunjava uslove za direktora "Krajina osiguranja"
Agencija: Špirić ne ispunjava uslove za direktora "Krajina osiguranja"

BANJALUKA, Agencija za osiguranje Republike Srpske nije dala saglasnost za imenovanje Vedranka Špirića za direktora "Krajina osiguranja", jer je utvrdila da ne ispunjava zakonom propisane uslove za tu funkciju.

Špiriću je zabranjeno da potpisuje bilo kakve novčane transakcije u ime ovog društva, saznaje poslovni portal Capital.ba.

Upravni odbor "Krajina osiguranja", na čijem čelu se nalazi jedan od novih akcionara Naven Agarval, prije 15-ak dana je smijenio direktora Bakira Pekušića i za vršioca dužnosti imenovao Špirića, iako za to nije dobio saglasnost Agencije za osiguranje.

Kako saznaje Capital, Agencija je donijela zaključak u kojem je navedeno da Špirić nema tri godine iskustva na rukovodećim pozicijama, što je jedan od zakonskih uslova za imenovanje direktora osiguravajućeg društva. Istim zaključkom Agencija je naložila da Špirić dostavi dokaze o trogodišnjem iskustvu na rukovodećim pozicijama, ukoliko ih ima, kako bi odluka o njegovom imenovanju bila ponovo razmotrena.

Takođe, Agencija je zabranila da Špirić potpisuje bilo kakve novčane transakcije u ime ovog društva.

"Pored toga, Agencija je naložila i da se povuku svi Špirićevi deponovani potpisi u bankama", rekao je izvor Capitala.

"Krajina osiguranje", koje je bilo u većinskom vlasništvu RS, krajem prošle godine je dokapitalizacijom promijenilo vlasnika, tako što su Amerikanac indijskog porijekla Naven Agarval i Gupta Nete kupili emisiju akcija za blizu 7 miliona KM.

Novi vlasnici su odmah po preuzimanju donijeli niz nezakonitih odluka, zbog čega su neprestano pod budnim okom Agencije za osiguranje RS, ali i istražnih organa u RS.

Capital je prošle sedmice objavio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodi intenzivnu istragu o dokapitalizaciji i poslovanju "Krajina osiguranja" i da se uskoro očekuje i privođenje predsjednika Upravnog odbora ovog društva i akcionara Navena Agarvala.

Paralelno sa opsežnom istragom MUP-a, o poslovanju i sumnjivim odlukama Agarvala, poput isplate plate od 5.000 evra, provjere vrši i Agencija za osiguranje RS, ali i Komisija za hartije od vrijednosti RS o njegovoj povezanosti sa drugim akcionarom istog porijekla Gupta Nete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije