Privreda

Čović otvorio turističku sezonu u pećini Vjetrenica

Čović otvorio turističku sezonu u pećini Vjetrenica
Čović otvorio turističku sezonu u pećini Vjetrenica

SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je, u svojstvu visokog pokrovitelja, otvorio turističku sezonu u pećini Vjetrenica i biospeleološki muzej Vjetrenica, nedaleko od sela Zvala, opština Ravno.

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno da je Čović u pozdravnom govoru istakao da je pećina Vjetrenica vrijedno prirodno dobro za čije je nesmetane privredno-turističke aktivnosti potrebna pomoć svih nivoa vlasti.

On je naglasio da je pećina Vjetrenica prva u svijetu po bioraznolikosti i da je neophodno sve učiniti kako bi to bogatstvo bilo i zaštićeno.

"Ovaj izuzetno rijedak prirodni dragulj kandidovan je za Uneskov spisak prirodne baštine, te će se u narednom periodu aktivno raditi da taj status što prije bude i ostvaren", rekao je on.

Čović je, zajedno s prvim potpredsjednikom Vlade Hrvatske Tomislavom Karamarkom, otvorio i prvi biospeleološki muzej u regionu.

Na otvaranju je naglašeno da se pokazala potreba za otvarenjem muzeja zbog bogate istorije istraživanja, kao i bogatog biospeleološkog nalazišta.

Otvorenjem ovog muzeja pokazana je saradnja biospeleološkog saveza BiH i Hrvatske.

Otvorenju turističke sezone u pećini Vjetrenica i biospeleološkog muzeja Vjetrenica prisustvovala je i visoka delegacija Vlade Hrvatske, predvođena Karamarkom, a u njoj su bili i ministar kulture Zlatko Hasanbegović i ministar turizma Anton Kliman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije