Privreda

Dodik u Pekingu: Potpisan sporazum o partnerstvu sa kompanijom "Huawei"

Dodik u Pekingu: Potpisan sporazum o partnerstvu sa kompanijom "Huawei"
Dodik u Pekingu: Potpisan sporazum o partnerstvu sa kompanijom "Huawei"

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor prodaje kompanije "Huawei" za Balkan potpisali su danas u Pekingu Sporazum o strateškom partnerstvu Srpske i ove kompanije.

Dodik je istakao da je "Huawei" jedna od tri najmoćnije svjetske kompanije za telekomunikacije i informacione sisteme.

"Sporazum podrazumijeva uspostavljanje sistema vezanih za siguran grad i bezbjednost područja, uspostavljanje zasebne telekomunikacione i IT tehnologije za funkcionisanje Vlade, a moguće je da se proširi i na druge sektore - privreda, zdravstvo, saobraćaj...", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da posjeti kompaniju "Huawei" i u ime Srpske potpiše sporazum, te da se upozna o zainteresovanosti ove kompanije da bude prisutna u Srpskoj i pomogne joj u primjeni onoga što je neophodno da bi bila integrisani dio društva.

Dodik bi danas trebalo da posjeti i CRBC - China Road and Bridge Corporation (Čajna roud end bridž korporejšn).

Predsjednik Srpske i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić juče su sa generalnim direktorom kompanije "Sinofarm" Li Kanom potpisali Sporazum o izgradnji nove bolnice u Doboju.

Dodik se juče sastao i sa glavnim menadžerom kompanije "Čajna mašineri inženjering korporacije" Sun Baiemom, a kineski sagovornici su tom prilikom izrazili interesovanje za izgradnju Termoelektrane "Gacko dva".

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, i šef Odjeljenja za međunarodne poslove Komunističke partije Kine Song Tao ozvaničili su u Pekingu početak saradnje dvije partije.

Delegacija Republike Srpske, koju predvodi Dodik, boravi u višednevnoj posjeti Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije