Privreda

Drugi ciklus mađarskih donacija hercegovačkim poljoprivrednicima

Drugi ciklus mađarskih donacija hercegovačkim poljoprivrednicima
Foto: Vesna Duka | Drugi ciklus mađarskih donacija hercegovačkim poljoprivrednicima

TREBINJE - Predstavnici Fondacije "Progresus" su potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za četrdesetak poljoprivrednika sa prostora Istočne Hercegovine koji su aplicirali na donaciju nabavke mehanizacije, opreme i alata od Vlade Mađarske, po principu da sami obezbijede 30% sredstava, a 70% je donacija.

Sara Desančić iz "Progresusa" kaže da je u pitanju sveobuhvatni program za cijelu Republiku Srpsku, kako bi se i poljoprivrednicima, ali i poljoprivrednim prerađivačima,  olakšala proizvodnja.

"Program se odnosi na poljoprivrednike i poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske i Brčko distrikta, a odobreno nam je 1.579 prijava, od čega je 1.141 prijava prošla za potpisivanje, dok je određen broj prijava uslovno odobren, odnosno, podnosioci su ispunili sve uslove, ali mi nemamo ta sredstva, pa su oni na čekanju dok mi ne saznamo da li će biti odobrena dodatna sredstva“, pojasnila je Desančićeva, napominjući da će 39 poljoprivrednika iz Istočne Hercegovine potpisati ugovore, ali ih je još nekoliko na čekanju.

Poljoprivrednici sa područja Istočne Hercegovine će odobrena sredstva utrošiti najviše za pčelarsku opremu, kao i prošle godine, ali i burad i opremu za proizvodnju vina.

"Imamo takođe aplikanata kojim je odobrena oprema za proizvodnju i skladištenje sokova, odnosno, cijeđenje domaćim prirodnih sokova, što postaje sve unosniji posao“, kazala je Desančić.

Gazdinstvo porodice Ćuk je, kako kažu, i prošle godine dobilo sličnu donaciju preko programa Vlade Mađarske kada su, uloživši 6.000 maraka, dobili sušaru za voće (smokve), topionik za vosak i rostfrajnu opremu za skladištenje meda, dok u ovogodišnjem programu, uloživši 5.000 maraka, dobijaju mašinu za otvaranje saća i automatsku vrcaljku meda.

Zahvalni su, kako ističu, mađarskoj vladi na ovakvim donacijama jer su, praktično, za dva učešća u ovom programu, za 11.000 maraka obezbijedili opremu vrijednu 50.000 KM, što ne bi sebi mogli pruštiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije