Privreda

Drvoprerađivačima u BiH ponovo fale trupci

Drvoprerađivačima u BiH ponovo fale trupci
Drvoprerađivačima u BiH ponovo fale trupci

BANJALUKA - Veliki broj drvoprerađivaa iz BiH i ove, kao i nekih ranijih godina, ima problema s obezbjeđenjem redovnog snabdijevanja sirovinom, što im stvara probleme u poslovanju, zbog čega su neki prinuđeni i da otpuštaju radnike.

Kako nam je potvrđeno iz entitetskih šumarskih preduzeća, glavni razlog za takvo stanje leži u činjenici što su prerađivaki kapaciteti u BiH mnogo veći od obima planskih sječa, ali i zbog povećane tražnje na domaćem i inostranim tržištima.

Da problema s nedovoljnom količinom sirovine ima potvrdio nam je, između ostalih, i Nikola Vukelić, vlasnik Drvne industrije "Vukelić" iz Aleksandrovca, koji je kazao da je stanje po tom pitanju ravno katastrofi.

"Ma sirovina gotovo da nema nikako. Sa 20.000 kubika sirovine koliko sam ranije dobijao sada je srezano na 10.000 kubika, što znači da moram raditi s pola kapaciteta, a moram platiti obaveze, plate radnicima, vraćati kredite...", rekao je Vukelić i dodao da je takvo stanje neodrživo i da je zbog toga bio prinuđen smanjiti broj radnika. Ono što ga je posebno zabrinulo je da nikoga od nadležnih nije bilo briga kada je morao otpustiti određen broj radnika, jer bez sirovine ne može raditi punim kapacitetom. Dodao je da je uložio velika sredstva u proizvodne hale, pogone i mašine, da ima tržište, ali da nema sirovine.

U skladu s konstatacijom koja je iznesena na nedavnom sastanku drvoprerađivača o problemima sa snabdijevanjem sirovinom, Aziz Klisura, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave za šumarstvo, rekao je da su prerađivaki kapaciteti tri do pet puta veći od obima planskih sječa, te se zbog toga pojavljuju ovakvi problemi u snabdijevanju sirovinom.

Iz Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" su rekli da je ovo preduzeće, poštujući svu donesenu regulativu od strane Vlade RS koja se odnosi na raspodjelu šumskih drvnih sortimenata i propisanih kriterijuma, na početku ove godine utvrdilo količine za koje su i potpisani ugovori na osnovu kojih su potrebe dvoprerđivaa iz RS uglavnom ispoštovane.

"Javno preduzeće kao ni kupci  drvoprerađivači u momentu zaključivanja ugovora nisu bili u situaciji da predvide povećanu tražnju za poluproizvodima i finalnim proizvodima u toku godine, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu", rekli su iz "Šuma RS". Prema njihovim riječima, ovo preduzeće je spremno da za narednu godinu odgovori potrebama, kako finalnih i polufinalnih, tako i potrebama ostalih kupaca.

Iz Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH su nedavno upozorili da većina domaćih proizvođača ima probleme s obezbjeđivanjem redovnog snabdijevanja sirovinom. Oni su na nedavnom sastanku sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, i Mirkom Šarovićem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglasili i da drvna industrija zaslužuje značajnije mjesto u cilju poboljšanja stanja u ovom sektoru. Rekli su da u okviru drvne industrije BiH ima dobre domaće investitore koji je sigurno neće napustiti i koji će uložiti sve napore da usklade poslovanje kako bi bili konkurentni i u BiH i izvan nje.

Zvizdić je tada istakao važnost drvne industrije, naglašavajući da šumarstvo predstavlja jedan od najznačajnijih sektora privrede BiH koji već duži niz godina ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni. Rekao je da drvna industrija bilježi rast i da je njeno učešće u  ukupnom izvozu privrede BiH oko 11 odsto, te da je potrebno stvoriti preduslove da se takav pozitivan trend održi i nastavi.

Šarović je naglasio neophodnost usklađivanja ove privredne grane s evropskim standardima i direktivama, te bi u narednom periodu tom segmentu trebalo posvetiti posebnu pažnju. Pored toga, predstavnici Asocijacije drvne industrije su predložili da ova oblast  bude proglašena strateškom granom privrede BiH kako bi mogla ostvariti podršku za stimulisanje izvoza i zapošljavanje radne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije