Privreda

Federacija BiH udvostručila uvoz električne energije

Federacija BiH udvostručila uvoz električne energije
Federacija BiH udvostručila uvoz električne energije

Federacija BiH uvezla je više nego dvostruko veće količine električne energije u prvom kvartalu ove godine nego u istom periodu 2015. godine, izvještava Indikator.ba.

Usljed loše hidrološke situacije na početku godine, zbog čega je podbacila proizvodnja u hidroelektranama, Federacija je bila prisiljena uvoziti povećane količine električne energije.

U prvom kvartalu, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, uvezeno je 392 gigavat-sata električne energije, za razliku od istog perioda prošle godine kada je uvezeno 187 GWh.

Istovremeno, smanjen je i izvoz električne energije te je u prva tri mjeseca iznosio 587 GWh u odnosu na 842 GWh godinu ranije.

Inače, bruto proizvodnja električne energije u Federaciji BiH u padu je u prvom kvartalu 2016. i iznosila je 2.424 gigavat sati, u poređenju sa 2,744 gigavat sata u istom periodu prethodne godine.

U hidroelektranama je proizvedeno svega 907 gigavat-sati, za razliku od 1.302 GWh u istom periodu prethodne godine.

Osim povećanim uvozom, manjak proizvodnje u hidroelektranama dijelom je nadmješten većom proizvodnjom u termoelektranama, koje su u prva tri mjeseca ove godine proizvele 1,517 GWh električne energije u odnosu na 1,442 GWh u istom periodu 2015. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije