Privreda

Industrijska zona na razvalinama "Kombiteksa"

Industrijska zona na razvalinama "Kombiteksa"
Foto: Ilustracija | Industrijska zona na razvalinama "Kombiteksa"
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Priča u vezi s "Kombiteksom" u Bihaću, koji se godinama nalazi u stečaju, odvija se na najbolji mogući način i sve govori o tome da bi prostor ovoga preduzeća u budućnosti mogao postati respektabilna industrijska zona, izjavio je Šefik Smlatić, stečajni upravnik u ovoj firmi.

Prema njegovim riječima, do sada je prodato oko 50 posto imovine "Kombiteksa", koja se prostire na ukupno 150 dunuma zemljišta, a kupci parcela i poslovnih objekata su mahom lokalni privredni subjekti koji planiraju pokretanje, proširenje ili izmještanje svojih poslovnih djelatnosti.

"Trenutno imamo 15 kupaca koji već rade na instaliranju proizvodnih postrojenja i njihovom povezivanju na elektroenergetsku, vodovodnu, kanalizacionu i telefonsku mrežu. Još najmanje pet poslovnih subjekata najavilo je kupovinu zemljišta i zgrada", istakao je Smlatić.

Prema njegovim riječima, kako bi buduća poslovna zona dostigla još viši nivo funkcionalnosti, potrebno je izgraditi pristupni put, te povezati cijeli kompleks s obližnjom saobraćajnicom, te revitalizirati postojeće željezničke kolosijeke. Smlatić je istakao kako se novcem koji je ostvaren od prodaje izmiruju dugovanja prema stečajnim povjeriocima, a na ovaj način već je isplaćeno oko četiri miliona maraka dugovanja.

Prema njegovim riječima, za kupovinu imovine "Kombiteksa" postoji veliki interes s obzirom na to da se radi o atraktivnoj lokaciji koja je pristupnim putevima povezana sa željeznicom i važnim saobraćajnicama.

U prijeratnom periodu "Kombiteks" je bio jedan od nosilaca privrednog razvoja Bihaća i zapošljavao je oko pet hiljada radnika. Nakon neuspješne privatizacije, proizvodnja je obustavljena prije devet godina, a prije pola godina firma je otišla u stečaj.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije