Privreda

“Kina će i nadalje biti glavni pokretač globalnog rasta”

“Kina će i nadalje biti glavni pokretač globalnog rasta”
Foto: Tanjug/AP | “Kina će i nadalje biti glavni pokretač globalnog rasta”

​Kina će i nadalje biti najveći pokretač rasta svjetske ekonomije, saopštila je danas Azijska razvojna banka (ADB).

"Kina će očigledno još neko vrijeme biti važna. Ona i dalje čini skoro polovinu BDP-a u Aziji i Pacifiku", rekao je glavni ekonomista ADB-a Albert Park na konferenciji za novinare.

On je naveo da kineski ekonomski rast usporava i da će se prema projekcijama banke i dalje usporavati u narednim godinama, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Azijska razvojna banka smatra da će privreda Kine u 2024. porasti za 4,8 odsto, što je manje od cilja vlade u Pekingu koja očekuje rast za "oko pet odsto".

Kina trenutno učestvuje sa 18 odsto u globalnom BDP-u i sa 48 odsto u azijskom BDP-u na osnovu pariteta kupovne moći (PPP), što je indikator koji koriste ADB, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Mnogi analitičari ističu izuzetan ekonomski napredak Indije, a Azijska razvojna banka smatra da će privreda ove zemlje porasti za sedam odsto u 2024. i za 7,2 odsto u 2025. godini.

Prema mišljenju glavnog ekonomiste ADB-a, indijska ekonomija je nesumnjivo "svijetla tačka", ali ona i dalje značajno zaostaje za Kinom po paritetu kupovne moći.

"Dakle, sudeći prema tom parametru, mislim da će Indiji biti potrebno mnogo vrmena da zaiste pokrene globalni rast", zaključio je Albert Park.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije