Privreda

UIO BiH otvorio "bijelu knjigu"

UIO BiH otvorio "bijelu knjigu"
Foto: Ilustracija | Kompanije iz BiH koje su uplatile najviše PDV-a

SARAJEVO, BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u narednom periodu će formirati bijelu listu, na kojoj će se nalaziti one kompanije i preduzeća koji su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza.

"To je slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama Evropske unije, tako da će i UIO slijediti ovaj primjer. Obvezniciobjavljeni na bijeloj listi sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija", saopšteno je iz UIO BiH.

Inače, deset kompanija iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 miliona KM poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine, a što su ujedno i kompanije koje su u prvoj polovini ove godine izvršile najveće uplate PDVa u BiH.

Pored najvećih uplata po osnovu PDVa, radi se o kompanijama koje su svoje poslovanje čitav niz godina temeljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreskim obveznicima.

Među deset preduzeća na ovoj listi se nalaze "BH Telecom" Sarajevo, "Elektroprivreda BiH", "Telekomunikacije RS", Fabrika duhana Sarajevo, "Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Heceg Bosna", "Bingo" Tuzla, "Hrvatske telekomunikacije", "Optima grupa" Banjaluka, RiTE Ugljevik, RMU Banovići.

"Pored svih ostalih, upravo svi pomenuti obveznici dali su značajan doprinos u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza. Tako je Uprava za indirektno oporezivanje u sedam mjeseci  2017. godine prikupila rekordnih tri milijarde i 909 miliona KM, što je za 255 miliona KM ili 6,99 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine", rekli su u UIO BiH.

Kazali su i kako će za ovakve poreske obveznike u BiH u narednom periodu uvesti tzv. horizontalni monitoring, tačnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i saradnji UIO sa poreznim obveznicima. Horizontalni monitoring ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreskih obveznika.

Podsjećamo, UIO BiH već duže vrijeme na svom sajtu uredno ažurira i vodi evidenciju i o najvećim dužnicima za PDV i akcize kao i o carinskim dužnicima, a lista se drugačije zove  "crna knjiga".

Tako su za PDV najveći dužnici GRAS Sarajevo sa 21,09 miliona maraka, "MB Kekerović" sa 11,21 milion KM duga te preduzeće "Đuša" iz Fojnice sa 8,84 miliona maraka duga.

Najveći akcizni dužnici su "Bobpro" iz Čitluka sa 10,21 milion KM duga, zatim preduzeće "Kristof" iz Laktaša koje je dužno 2,46 miliona maraka i "Bobita", takođe iz Čitluka", sa dugom od 1,85 miliona maraka.

Po pitanju carina, najveće dugovanje ima preduzeće "Meso Impex" iz Kiseljaka sa 9,55 miliona maraka duga, "Unis  fabrika cijevi" iz Dervente koja duguje milion maraka manje i preduzeće "Megacom" iz Mostara sa dugom od 7,03 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije